Diari digital d'Andorra Bondia
El PS denuncia que hi ha una xarxa de corrupció en la gestió del SAAS
El PS denuncia que hi ha una xarxa de corrupció en la gestió del SAAS

El PS denuncia que hi ha una xarxa de corrupció en la gestió del SAAS


Escrit per: 
P.G.

Els consellers socialdemòcrates del grup parlamentari mixt van denunciar ahir que al si de la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) “hi ha una xarxa de corrupció”, en paraules del conseller Gerard Alís. I ho afirmen basant-se en “un volum d’irregularitats significatiu”, segons el president del grup, Pere López, en els informes de fiscalització dels anys 2013 i 2014 i els informes de la intervenció general del Govern als quals també ha tingut accés el grup després de tot el seguit de demandes d’informació relacionades amb la gestió del SAAS. Uns informes que constaten, segons intervenció, incompliments en la llei de contractació pública, que “són reiterats i que parlen d’adjudicacions directes i també reiterades que fan pensar en tractes de favor i amiguismes”, segons Alís. Incompliments com adjudicacions directes de concursos públics, compres de vehicles que ja són de titularitat del Govern, compres de medicaments amb gairebé dos milions de factures irregulars, entre d’altres, són les bases d’aquestes acusacions. 

Es tracta d’una acusació de corrupció molt genèrica, com va puntualitzar Alís, ja que jurídicament la corrupció pot tenir diversos qualificatius i “en aquest cas té el sentit genèric de mala gestió”, però també va dir que hi ha “aquella sensació d’atracament a mà armada”. 
Aquesta denúncia és molt greu, i per això des del grup estudiaran prendre altres accions. “Ara anem per etapes, no es quedarà en una denúncia política, però esperarem els moviments per part de qui tocaria fer-los”, va dir López. 
La consellera Rosa Gili va ser l’encarregada d’explicar alguns dels exemples concrets en què es basa aquesta acusació i va demanar qui està al darrere d’aquestes decisions i per què el Govern no ha actuat si en tenia coneixement. 

Milions Injustificats
En la compra de medicaments de la fiscalització del 2013 i 2014 no es respecta la llei de la contractació pública perquè, segons l’informe de l’interventor, en el 34% dels més de 4 milions d’euros del 2013 per a compra de fàrmacs les factures són irregulars perquè no s’ha formalitzat el contracte o no estan aprovades. El 2014 l’import per la compra de medicaments era de 3.600.000 euros i el 42% de les factures, segons l’interventor, era irregular. “No és que ho facin malament reiteradament, és que veiem que va creixent i ens preocupa el que ens podem trobar en la fiscalització demanada del 2015”, va dir Pere López. 

Compra de vehicles públics
Per un import de gairebé 200.000 euros, el SAAS va comprar sis ambulàncies que ja eren propietat del Govern. Alguns dels vehicles estaven peritats per imports de 20.000 euros i d’altres de fins a 30.000 euros. “El sisè vehicle, que va costar 55.000 euros, no tenia peritatge”, va explicar Gili, que a més va dir que el caràcter urgent de la contractació no estava justificat i va criticar que a dos vehicles se’ls va canviar la titularitat cinc dies abans de la factura.

Concurs públic irregular
Intervenció General també manifesta que una contractació pública feta el 2014 no s’adapta a la llei. Segons aquest informe, dues empreses es van presentar al concurs, es va adjudicar a una i l’altra va denunciar que l’adjudicatària no complia un requisit de les bases. El SAAS va pagar 6.000 euros d’indemnització a l’empresa que es va queixar quan continuava dient que totes dues complien les condicions marcades en el plec de bases.  “Tot això que en reiterades ocasions s’incompleix la llei de contractació pública ens fa pensar que hi ha algun favoritisme”, va dir Gili, que va reiterar que al PS “li preocupa la sanitat i volem que funcioni bé, i per això ho denunciem perquè no passi més”. 
Gili va posar altres exemples, com irregularitats en la renovació del manteniment d’equipaments tecnològics de gairebé 100.000 euros o el pagament superior al que marcava un edicte per unes tasques d’eficiència energètica a l’Hospital. 
Per tot, consideren que no només es tracta d’un o diversos incompliments de la llei de contractació pública, sinó que qualifiquen de “trama o xarxa de corrupció la gestió del SAAS”. 

Sous de directius que tripliquen els de Catalunya

Gili també va denunciar que es van fer contractacions de vacants per sobre del 10% que fixava la llei, i contractacions d’alts càrrecs sense que es fiscalitzessin i sense l’acord del consell directiu. A més, va criticar algunes contrac­tacions de caps d’equip amb retribucions molt superiors al que està estipulat, i va deixar constància que els sous dels directius del SAAS doblen els que perceben els directius d’hospitals catalans. En concret, va remarcar que un director clínic de l’Institut Català de la Salut té un salari de 4.700 euros, mentre que el del director del SAAS és de 12.700 euros.

 

 

corrupció
gestió
SAAS
xarxa
PS
Andorra

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sabeu quina serà la resposta del País? doncs que aquesta es la base de la economia del País, i que paguin els 4 que treballen de sol a sol i gràcies que els hi donem feina. Aquesta es la economia que defensa aquest Govern, i si no posa cadenes als treballadors es per imatge.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte