Diari digital d'Andorra Bondia
Carmona, Vela i López van comparèixer ahir en roda de premsa.
Carmona, Vela i López van comparèixer ahir en roda de premsa.

El PS destaca les recomanacions del Consell d’Europa sobre les minories


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) va posar en relleu ahir altres punts de l’informe del Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa sobre la democràcia local a Andorra que no s’han destacat fins ara. Aquests són els que fan referència al paper limitat que tenen les oposicions comunals i el fet que sovint siguin menystingudes. Així, la primera secretària de la formació, Susanna Vela, va remarcar que en el document es recullen la manca de pressupost de les minories, les seves dificultats per assistir a les comissions de treball, les convocatòries amb poca antelació, o el fet que en els consells de Comú ja estigui tot decidit per la Junta de Govern. En aquest sentit, va subratllar una de les recomanacions incloses en l’informe, en què s’indica que aquests aspectes cal que siguin tinguts en compte per millorar l’eficàcia i el funcionament dels comuns.
Per Vela, és important que el Consell d’Europa hagi fet esment d’aquests aspectes i considera que això dona força a la proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns presentada pel PS el març d’aquest any. Un text que també cerca garantir per a les minories un paper més actiu i amb igualtat de condicions respecte de la majoria. Per la seva banda, el president del PS i conseller general, Pere López, va destacar que és important que els ciutadans entenguin que l’aposta de la formació per una llei que reguli els comuns “no és una cosa de polítics, sinó que és un tema de democràcia”. Així, va posar com a exemple el cas de les obres d’embelliment de l’avinguda Meritxell, un fet que demostra que la qüestió té incidència en la població, ja que les desviacions pressupostàries han arribat a suposar el 60% més del previst inicialment en un dels trams. López va assenyalar que, tot i la feina feta per les conselleres socialdemòcrates des de l’oposició al Comú de la capital, aquest “escandalós exemple de malbaratament de diners públics” s’ha “ventilat en tres dies”. Així, va recordar que la minoria va rebre la informació de l’adjudicació de l’últim tram el dilluns i dijous ja es va aprovar en consell de Comú sense temps per a un debat públic ni poder-hi fer aportacions. Per això, es va defensar de les crítiques “massa dures” que va rebre la formació per la proposició de llei i va destacar la necessitat que els comuns treballin de forma regulada i amb mitjans per a l’oposició. El proper 19 d’abril, el Consell General avaluarà la presa en consideració del text. El PS ja ha mantingut trobades amb consellers comunals, principalment que es troben a l’oposició, per sensibilitzar-los de la necessitat d’aquesta llei.
Per altra banda, la consellera del Comú d’Andorra la Vella Dolors Carmona també va defensar la necessitat de reconèixer la capitalitat d’Andorra la Vella i es va mostrar a l’espera que l’informe del Consell d’Europa ajudi a aconseguir-ho. En aquest sentit, va recordar que Andorra la Vella ofereix serveis com ara el Centre de Congressos, la piscina olímpica, o l’Institut de Música que es destinen a la població de tota Andorra i que, per mantenir-los, cal poder fer front a la despesa que suposen. Considera que el primer document que hauria de recollir la qüestió de la capitalitat és la Llei de transferències. Tot i així,  també es va mostrar oberta a l’elaboració d’una llei que reguli la capitalitat, tal com defensa la majoria d’Andorra la Vella. “Hi ha serveis que oferim als ciutadans d’Andorra la Vella i de tot  Andorra, però els suportem des d’Andorra la Vella”, va declarar Carmona, al mateix temps que va concloure que cal procedir de forma més cooperativa a l’hora de sufragar aquestes despeses.

PS
destaca
Consell d'Europa
recomanacions
minories

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte