Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López
Pere López

El PS dubta que el mandat de gestió dels fons de jubilació es compleixi


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

“Amb la informació que ens han passat ni tan sols podem tenir la garantia que es respecta el mandat de gestió”. Així de contundent es va mostrar ahir el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) i president del grup mixt, Pere López, davant “la informació i no informació” lliurada des dels òrgans de govern del Fons de reserva de jubilació (FRJ) en relació amb les 13 demandes d’informació formulades després que en una primera pregunta relativa a les pèrdues de gairebé 22 milions d’euros registrades a la cartera d’inversions del FRJ el tercer trimestre del 2015 no hagués rebut cap resposta.
López, que va lamentar que dos mesos després de la finalització del termini per respondre les qüestions plantejades –acabava el 26 de maig– només se n’han respost 3 de les 13, va explicar que el mateix dia que finalitzava el termini va rebre una comunicació per part del ministre de Salut explicant que algunes de les qüestions no s’havien pogut preparar i que es respondrien properament, fet que, de moment, encara no s’ha donat.
Quant a les preguntes que sí han obtingut resposta, i exceptuant la relativa als traspassos d’excedents al Fons de reserva de jubilació, el parlamentari del PS va explicar que la informació obtinguda no s’acaba d’ajustar ben bé a la sol·licitada i que és “totalment insuficient”, de manera que la formació no pot fer l’anàlisi de les dades que tenia previst ni la comparativa de les xifres del tercer trimestre del 2015 amb el mateix període d’anys anteriors.
En aquest sentit, López va precisar que la informació rebuda fa referència més o menys al 80% del volum de la cartera d’inversions, motiu pel qual “es desconeix què passa amb l’altre 20%”, i que també és incompleta. Així, el conseller general socialdemòcrata, que va recordar que s’havien demanat el detall de les inversions efectuades, va destacar que d’entre el 50% i el 60% dels productes, que corresponen a un 35% del valor total del fons, no es disposa del ràting corresponent. Així, va continuar López, “dels 50 valors que han tingut més pèrdues, només tenim la indicació del ràting de tres d’ells”, i va recordar que els productes dels quals es desconeix el ràting van sumar en el tercer trimestre de l’any passat unes pèrdues de 21,7 milions d’euros, quan les pèrdues totals del període van ser de 21,9 milions.
Davant de l’absència de dades més concretes, el conseller general del PS, que va recordar que es paguen 4 milions d’euros de diner públic a les entitats gestores del fons, va posar fins i tot en dubte el seguiment trimestral que pot fer la pròpia Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) si no es disposen dels informes de seguiment corresponent i es va demanar com es realitzen aquests.
A més, i lligat en aquest punt dels informes, López es va mostrar molt dolgut amb la forma com des de la CASS es dóna resposta a les preguntes ja que fins i tot “sembla que es renyi el conseller per preguntar” i se li retreu que “per donar resposta a les qüestions s’han hagut de preparar i destinar-hi uns recursos que han tingut un cost per a l’entitat”. En aquesta línia, López va insistir en la necessitat de conèixer quins informes rep la parapública dels gestors i en base a què es fan els balanços trimestrals. 

 

López portarà el cas a la junta de presidents

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que el retard en el lliurament de la informació així com el to de la resposta de la CASS en les qüestions que sí ha respost, tot retraient als parlamentaris que hagin formulat aquestes preguntes, constitueixen un fet “greu”, motiu pel qual portaran aquesta qüestió a la propera reunió de la junta de presidents, que ja tindrà lloc quan es reprengui el període de sessions.
“Constatem una resistència més que evident dels gestors de la CASS a l’hora de donar informació i fins i tot es queixen que se’ls demani”, va assegurar el conseller socialdemòcrata. 
“A part de no respondre es prenen la llicència d’esbroncar-nos”, va destacar Pere López, que es va mostrar encuriosit per veure “com valorarà el síndic general” aquesta qüestió i per les decisions que es puguin adoptar posteriorment, si finalment se n’acaba prenent alguna.

Fons de Reserva de Jubilació
cass
PS
Pere López
pèrdues
FRJ

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte