Diari digital d'Andorra Bondia

El PS elabora una llei perquè els bancs no puguin aplicar la comissió del 0,5%


Escrit per: 
Redacció

Els comerciants no són els únics que han rebut amb malestar la comissió del 0,5% que els bancs han començat a aplicar per la utilització de les targetes bancàries als terminals de punt de venda (TPV). La mesura tampoc no ha agradat gens ni mica als socialdemòcrates.

Ahir mateix el grup parlamentari socialdemòcrata va acordar l’elaboració d’una proposició de llei que, en cas que s’aprovés, suposaria la congelació de la comissió del 0,5% que les entitats bancàries apliquen des d’aquest dilluns als establiments comercials per fer servir les targetes electròniques del país.
Així ho va explicar el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, que va qualificar la comissió d’“escandalosament inadmissible”. Els parlamentaris socialdemòcrates van prendre aquesta decisió ahir al migdia, raó per la qual Bartumeu no va poder aportar moltes més dades respecte d’això, si bé va dir que la intenció és presentar la proposició de llei al Consell General abans de Setmana Santa.
En una roda de premsa en què va estar acompanyat de la consellera socialdemòcrata Sílvia Bonet, Bartumeu va indicar que així com s’ha pogut aplicar una congelació en els preus dels arrendaments a través d’una llei dins les mesures de reactivació econòmica, es pot actuar de la mateixa manera en el cas d’aquesta nova comissió bancària, ja que totes dues iniciatives afecten el sector privat.
“No és que ens sembli una comissió poc oportuna, sinó que ens sembla escandalosament inadmissible”, va recalcar Bartumeu, que va recordar que l’Estat pot intervenir en la regulació de l’activitat econòmica, tal com diu la Constitució, i que la mesura podria ser retroactiva, com s’acostuma a acceptar quan és en benefici de la ciutadania.
D’altra banda, el grup parlamentari socialdemòcrata encara està estudiant les esmenes presentades per DA a la proposició de llei de l’impost sobre el valor afegit (IVA), en vista que la comissió legislativa de Finances i Pressupost té temps fins al juny per enllestir l’informe. Bartumeu va indicar que avui expressarà el seu primer parer en la reunió que mantindrà la comissió legislativa de Finances i Pressupost per designar el ponent, tot i que va manifestar que “hi ha esmenes que acceptarem i d’altres que no, però crec que hi ha una certa involució entre el que Coalició Reformista havia pactat amb el nostre grup a l’anterior legislatura i algunes de les esmenes que he pogut llegir”.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata va assenyalar també que les esmenes de DA busquen moltes exempcions, cosa de què es pot ressentir la recaptació que es pugui aconseguir per a les arques públiques i també pot fer que de cara a la negociació dels convenis per evitar la doble imposició “es perdi credibilitat”, encara que l’IVA no sigui una peça que es tingui en compte a l’hora de tractar aquests acords.
Respecte a l’esmena de DA que proposa augmentar l’IVA que pagaran els bancs del 8 al 9,5%, pujada amb què els demòcrates van destacar que es recaptarà més, Bartumeu va dir que “tothom sap que totes les normes que estan promovent són a favor d’un sector i no pas de la majoria de la ciutadania”.

Equiparació dels gossos d’assistència i els pigall
El grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat a tràmit una proposició de llei de modificació de la Llei de tinença i de protecció d’animals del 30 de juny de 1998. L’objectiu del text és estendre als gossos d’assistència, que avui dia  ajuden moltes persones amb discapacitats físiques o psíquiques, la possibilitat d’entrar als establiments públics i als transports d’ús públic. La llei actualment en vigor només dóna aquest dret als gossos pigall. Es tracta d’un compromís que van adquirir els socialdemòcrates amb el col·lectiu de discapacitats en la seva etapa de govern, segons va explicar la consellera Sílvia Bonet.
La proposició de llei reconeix cinc tipus de gossos d’assistència: pigalls, de servei, de senyalització de sons, d’avís i per a persones amb trastorn de l’espectre autista. Bonet va explicar que, a més dels gossos pigall, s’està observant una creixent utilització dels gossos d’assistència com a elements de suport en la vida quotidiana de les persones amb discapacitat. La demanda que es reguli aquest àmbit li va arribar a l’última reunió del Consell Nacional de Discapacitats, quan era ministra de Salut. “En vista que el Conadis no s’ha tornat a reunir, hem decidit tirar endavant el compromís.”

“Demòcrates per Andorra cada dia està més escorada a la dreta, com es va veure al seu recent congrés”
“El criteri del Govern sobre la proposició de llei de la nacionalitat ha servit per posar en evidència el doble discurs de Demòcrates per Andorra.” El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va respondre ahir d’aquesta manera quan se li va preguntar sobre el parer desfavorable fet públic per l’executiu respecte d’aquesta matèria.
I és que Bartumeu va recordar que el dia següent que el seu grup presentés la proposició de llei diversos membres de DA, entre ells el cap de Govern. Antoni Martí, havien manifestat en els mitjans de comunicació que estaven “a favor d’aquesta modificació”. “He de constatar que el senyor Antoni Martí no representa la majoria de DA o les opinions que ell i altres membres destacats de DA havien manifestat no es corresponen amb la realitat política de la força que representen, que cada dia està més escorada a la dreta, com es va veure en el seu recent congrés”, va assenyalar Bartumeu.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata va opinar també que no es pot vincular la qüestió de la nacionalitat amb les negociacions amb la Unió Europea, que “sempre s’han fet a pas de tortuga”.
Bartumeu es va mostrar favorable ahir a la decisió de DA de procedir a l’eliminació del Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA), una cosa que ell mateix havia demanat. “Nosaltres ja vam dir que aquest era un organisme absolutament prescindible i que per a l’única cosa que servia el seu pressupost era per retribuir generosament els seus membres amb una quota mensual”, va afegir el president del grup socialdemòcrata, que està d’acord que una comissió parlamentària assumeixi les funcions del CAA.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte