Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Judith Salazar van presentar ahir la proposició de llei.
Pere López i Judith Salazar van presentar ahir la proposició de llei.

El PS entra la proposta per millorar la representativitat dels comuns


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Complint amb el seu programa electoral i amb el primer punt de les candidatures de d’Acord en les darreres eleccions comunals, el grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat a tràmit parlamentari una proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum amb el doble objectiu de dotar de més proporcionalitat i representativitat els consells de Comú així com per mirar de frenar la tendència a l’alça del vot per dipòsit judicial buscant que la jornada electoral esdevingui “un exercici més cívic i no tan polititzat” com és ara.
Així ho van explicar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la consellera general de la formació Judith Salazar, que van remarcar que es tracta d’un debat “escaient i del tot necessari”, i que vist el context preelectoral actual i l’escenari de configuració de llistes, on “alguns sembla que juguen al millor postor a les diferents parròquies”, fins i tot “s’entendrà més bé”. I és que com va precisar Salazar, el sistema actual porta que els pactes hagin de ser preelectorals i la proposta socialdemòcrata planteja un canvi en aquesta concepció, de manera que els pactes serien postelectorals.
Concretament, tal com ja s’apuntava en una ponència de la formació aprovada en el congrés del 2016, el PS proposa modificar l’article 62 de la Llei qualificada de règim electoral, el relatiu a l’atribució d’escons, per tal que la distribució dels integrants del consell de Comú es faci pel sistema proporcio-nal de resta més elevada, el mateix que ja s’utilitza per a la circumscripció nacional en els comicis generals, i no que, com ara, la candidatura més votada rebi ja la meitat dels escons.
D’aquesta manera, va precisar López, s’evitarien situacions com la del Comú de Sant Julià en els darrers comicis, en què per una vintena de vots la força més votada disposa de nou consellers i la menys votada de només tres o que formacions “amb un 14% o 15% dels vots” no tinguin representació al Comú.
A més, amb aquest canvi es preveu també que els cònsols siguin escollits pels consellers de Comú per majoria absoluta en primera volta o per majoria simple en segona, i no que “estiguin vinculats a la seva posició en la llista” com ara.
D’altra banda, pel que fa a l’objectiu de despolititzar una mica la jornada electoral, el PS planteja modificar els articles 34 i 36 de la llei, els relatius als col·legis i a les meses electorals. En el primer cas s’especifica que els col·legis electorals s’habilitaran en equipaments públics a excepció dels propis comuns i seus ministerials, i que cada un acollirà un màxim de 2.000 electors. Quant a les meses electorals, hauran d’estar formades com a mínim per un president i quatre vocals que es designaran mitjançant un sorteig públic, les condicions del qual s’establiran per reglament. Cap de les persones que figurin en les candidatures no podran formar part de les meses.
El text dels socialdemòcrates ha estat acceptat ja a tràmit per la Sindicatura, que n’ha ordenat ja la publicació i el seu trasllat al Govern perquè emeti el criteri corresponent abans de portar-lo al ple per al debat de la seva presa en consideració.

 

PS
proposta
representativitat
comuns
millorar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte