Diari digital d'Andorra Bondia

El PS entrarà a tràmit parlamentari durant aquest període de sessions la llei de nacionalitat


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.


Durant la reunió del comitè executiu del Partit Socialdemòcrata d'aquest dissabte, el grup parlamentari ha concretat les iniciatives legislatives que vol presentar durant aquest període de sessions. Tal com ha explicat el primer secretari del partit, Ferran Goya, estan agrupades en tres blocs.

En primer lloc, hi ha la llei d'assegurança per a la desocupació involuntària, la llei de llibertat sindical, la modificació del codi de relacions laborals, la modificació de la llei de l'ordenament del territori i la llei de nacionalitat. El segon bloc consta de la modificació de la llei de contractació pública, la llei d'incompatibilitat de càrrecs públics, la llei de finançament de partits polítics i la llei de remuneració de càrrecs polítics. Finalment, el tercer bloc fa referència als projectes de llei que està preparant el Govern i que són la llei d'estadística, la llei de comerç, la llei de la carrera judicial, la llei d'execucions judicials i la llei d'assistència lletrada en el primer moment. Pel que fa a les iniciatives del grup parlamentari, Goya ha dit que totes elles 'estan bastant madures' i es podrien entrar a tràmit immediatament, tot i que no es farà fins que no es tingui el suport suficient, que es buscarà sobretot entre els consellers d'ApC, per tal que puguin ser aprovades amb més de 14 vots.

Goya ha avançat que el grup parlamentari socialdemòcrata proposarà en aquest període de sessions, tal com portava al programa electoral, reduir a 15 els anys de residència necessaris per obtenir la nacionalitat andorrana. En aquest sentit, la consellera general Mariona Gonzàlez ha estat designada per a coordinar aquesta modificació legislativa.

En relació a les lleis socials i laborals, tot i que ja estan redactades i es podrien presentar 'demà mateix', es vol fer un treball en comissió per aconseguir el suport necessari que garanteixi l'èxit d'aprovació. Per aquest motiu, ja s'ha començat a fer un acostament cap al conseller general d'Andorra pel Canvi, Òscar Encuentra. De fet, el PS considera que en les qüestions socials, el programa elecotral d'ApC està més a prop al seu que el de Coalició Reformista.

El PS també té la intenció de modificar la llei d'ordenament del territori per facilitar alguns tràmits sense treure les garanties de protecció del territori. D'altra banda, les modificacions que fan referència als càrrecs polítics tenen com a objectiu 'regenerar la vida política i dotar d'un marc legal a les actuacions dels partits'. Pel que fa als canvis que volen presentar de la llei de contractació pública, han de servir per garantir la transparència i també per introduir noves modalitats de contractació, com les concessions, que poden ajudar a generar creixement econòmic.

Finalment, Ferran Goya ha explicat que en el cas de la llei d'assistència lletrada al primer moment que està preparant el Govern, hi ha alguna complicació legislativa perquè s'ha de tenir en compte que l'existència d'advocats de guàrdia les 24 hores representa unes implicacions econòmiques i organitzatives, i que aquestes figures no es poden imposar per decret.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte