Diari digital d'Andorra Bondia
Sans, Vendrell i Carmona van comparèixer ahir en roda de premsa per parlar de la proposició de llei dels comuns.
Sans, Vendrell i Carmona van comparèixer ahir en roda de premsa per parlar de la proposició de llei dels comuns.

El PS es defensa de les crítiques a la llei dels comuns i demana debatre-la


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els consellers de comú del PS van comparèixer ahir en roda de premsa per defensar-se de les crítiques que ha rebut la proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns presentada pels consellers generals de la formació. Dolors Carmona, Joan Sans i Cèlia Vendrell van insistir en la necessitat d’aprovar el text tenint en compte que el sistema actual és poc democràtic. Els tres consellers comunals van explicar que la proposició de llei s’ha treballat conjuntament entre els representants del partit a les corporacions i al parlament i van afegir que “tot es pot discutir, però no podem admetre que es denigri la feina de consellers generals i consellers de Comú”, en paraules de Vendrell.
En aquest sentit, Carmona es va referir a les declaracions de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va declarar que no pensava analitzar el contingut del text. “Per nosaltres és un menyspreu”, va indicar, al mateix temps que va afirmar que es tracta d’una “crítica destructiva” i es va mostrar a l’espera de rebre aportacions i “fer una llei com cal”. Així mateix, des del PS es considera que el procediment s’ha fet correctament tenint en compte que la funció legislativa recau en el Consell General. 
Sans, per la seva banda, va recordar que les propostes que han rebut més crítiques han estat l’eliminació de la figura del cònsol menor i la proporcionalitat dels consellers comunals. Amb relació al primer aspecte, els polítics socialdemòcrates van destacar que la desaparició del cònsol menor no afecta el funcionament dels comuns i van assegurar que amb aquesta mesura “no estem fent personalismes”. A més, defensen que són propostes que han d’afavorir la sostenibilitat econòmica i el funcionament de les corporacions i van concloure que si es considera necessari es poden introduir canvis al text.
Els tres consellers van exposar les situacions que viuen i que demostren que el funcionament dels comuns té mancances a nivell democràtic. Es tracta de la regulació dels sous, un compromís que s’arrossega de fa anys; la regulació de la dedicació dels cònsols; les diferències entre les ordinacions comunals; la reunió de cònsols que no té base legal; o la qüestió de la representativitat, ja que en les corporacions es prenen decisions que no compten amb el suport de la minoria tot i representar més electors que la majoria. Per Sans, “el més important és que la llei es debati on s’ha de debatre” i que això sigui “abans de les pròximes eleccions generals”.
La proposició de llei hauria de garantir més aportacions econòmiques a la minoria, més representativitat, facilitar l’accés a la informació, regular els salaris dels cònsols i oferir més participació ciutadana en els pressupostos. A més, es vol que sigui una llei qualificada en comptes d’una ordinació.

PS
crítiques
defensa
llei dels comuns
debatre
demana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte