Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general Pere López va defensar la reserva d’esmena del PS.
El conseller general Pere López va defensar la reserva d’esmena del PS.

El PS es queda sol en la defensa de la laïcitat de l’Escola Andorrana


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata va lamentar ahir el trencament del principi de laïcitat de l’Escola  Andorrana, que, al seu entendre, es dona amb la nova Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, aprovada ahir pel Consell General, després que la resta de grups, excepte la consellera general independent Sílvia Bonet, votessin en contra de la seva reserva d’esmena que pretenia eliminar l’assignatura de religió catòlica dins l’horari lectiu.
El conseller general del PS Pere López, que va voler deixar clar que no es tractava d’un debat sobre la religió catòlica sinó  sobre un dels valors de l’Escola Andorrana com és la laïcitat, va  assegurar que l’obligació dels centres del sistema educatiu andorrà d’oferir la classe de religió en horari lectiu “posa en qüestió la laïcitat del model”.
Per aquest motiu, el parlamentari, que va recordar que al país “ja hi ha tres centres confessionals finançats amb diners públics”, va plantejar substituir la classe de religió catòlica per una altra matèria més àmplia que abordi l’ètica, l’ensenyament d’altres religions i filosofia i que pugui donar més eines als alumnes.
En aquest sentit, López, que va dir que són pocs els alumnes que opten per aquesta classe i va alertar del perjudici que suposa per als altres que no la cursen, va advertir que ensenyar únicament la religió catòlica es pot considerar “adoctrinador” i més tenint en compte que la realitat de la societat andorrana és un altra.
Des de l’executiu, el ministre d’Educació i d’Ensenyament Superior, Eric Jover, va acusar López de mirar de generar un debat “fals” i va negar qualsevol problemàtica als centres amb aquest aspecte. Jover, que va recordar al parlamentari del PS que l’hora setmanal de classe de religió és optativa i que, per tant, no s’imposa a ningú, va explicar que un 40% dels alumnes a primera ensenyança opten per aquesta assignatura.
En aquest sentit, el ministre, que va assegurar que “no havia rebut mai cap queixa” per aquesta qüestió, va dir que seria complicat canviar les condicions d’aquesta assignatura i va advertir, fins i tot, igual com va fer la consellera general demòcrata Meritxell Palmitjavila, que es podria posar en risc el Coprincipat, ja que l’oferiment com a optativa de la classe de religió ve donada pel Concordat amb la Santa Seu.
Davant d’aquestes manifestacions, López va voler deixar clar, i “per tancar d’una vegada aquesta qüestió”, que el PS “no ha posat mai en qüestió el model d’Estat”, i va assegurar que “Coprincipat sí, però no amb aquestes interpretacions limitatives i restrictives” que en fan el Govern i la majoria demòcrata. En aquest sentit, es va mostrar convençut que el Concordat “no diu que únicament s’ha d’ensenyar la religió catòlica”.
Tot i el no a l’article 20 del text, el relatiu a la classe de religió, el PS va donar suport a la resta de la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, que actualitza el text vigent de l’any 1994.

Naudi vol potenciar la tecnologia innovadora i anuncia mesures

El conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit va aprofitar el debat del projecte de llei de modificació de la Llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, aprovada per assentiment, per anunciar que el seu grup està treballant en un “paquet de mesures per potenciar la tecnologia innovadora” i fer que el país “es converteixi en un referent europeu en aquest àmbit”.
Així, Naudi, que va instar els parlamentaris de la resta de grups i l’executiu a treballar plegats durant l’agost perquè a la tardor es pugui portar aquest paquet de mesures al Consell General, va apostar per desenvolupar tot allò relacionat amb la tecnologia blockchain, els actius financers virtuals, en la creació d’una autoritat digital andorrana i disposar de totes les llicències corresponents i el compliment normatiu necessari per crear criptomonedes, entre d’altres.
I és que pel conseller d’UL-ILM, que va posar de manifest el “futur incert” que tenen sectors com l’agrícola, el comercial i el financer, Andorra ha d’exercir de locomotora de la implantació de tota aquesta nova tecnologia que pot comportar un impuls per a l’economia del país, generar més llocs de treball i incrementar d’aquesta manera la recaptació per la via impositiva, “no perquè s’apugin els tipus sinó perquè hi hagi més base impositiva”.
El titular de Finances, Jordi Cinca, es va mostrar disposat a estudiar la proposta de Naudi tot i que va retreure al conseller que aprofiti qualsevol debat per posar damunt la taula qüestions que “no hi tenen res a veure”. Així mateix, Cinca va advertir que tota aquesta tecnologia no servirà de res si Andorra no canvia la seva relació amb la Unió Europea i deixa de ser un país tercer, un fet que passa per l’acord d’associació.
Pel que fa al text d’intercanvi automàtic, Cinca, que va agrair als grups el seu suport, va recordar que suposa la incorporació de 22 noves jurisdiccions amb les quals Andorra intercanviarà dades fiscals a partir del 2020 basant-se en la informació del 2019. D’aquestes jurisdiccions, amb disset l’intercanvi no serà recíproc i Andorra només rebrà informació però no n’enviarà.

Vistiplau al text de producció ecològica 

El ple del Consell General, per assentiment de tots els grups parlamentaris, va donar el vistiplau al projecte de llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris. El text, com va destacar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, permetrà ampliar els règims de qualitat també a productes alimentaris i no només a productes provinents d’explotacions agràries, com fins ara.
A més a més, Calvó, que va remarcar també que aquesta llei dona resposta a la demanda dels productors de poder disposar d’una certificació ecològica, va incidir en el fet que el text permet l’adopció a la legislació andorrana de fins a deu normatives comunitàries en la matèria, normes que caldria també adoptar si es tanca el futur acord d’associació, i que comporta que els productes amb certificació ecològica i de qualitat del país siguin reconeguts a fora i s’hi puguin exportar.
El text aprovat preveu també  la creació d’ajuts públics per fomentar aquest tipus de producció.

PS. laïcitat
Escola Andorrana
defensa
sòl
es queda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte