Diari digital d'Andorra Bondia
El PS esmena l’increment de taxes, que augmenten de mitjana un 6,1%
El PS esmena l’increment de taxes, que augmenten de mitjana un 6,1%

El PS esmena l’increment de taxes, que augmenten de mitjana un 6,1%


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata van denunciar ahir el “significatiu” increment de taxes que preveu el projecte de pressupost per a l’exercici 2017, que, segons va explicar Gerard Alís, “pugen de mitjana un 6,1%”, un augment que “no està justificat”.
Per això entre les 63 esmenes –61 després que Sindicatura en refusés dues per un defecte de forma– que ha presentat la formació n’hi ha una d’encaminada a reduir aquest increment de les taxes. En aquest sentit, Alís, que va voler deixar clar que “no estem en contra que es revisin les taxes després d’anys de no tocar-se, però sí que pugin de forma desorbitada”, va precisar que l’esmena és oberta, de tal manera que en comissió es pugui reflexionar sobre l’increment que s’ha d’aplicar a cada taxa.
Alís, que va explicar que també s’ha presentat una esmena per augmentar la partida destinada als treballs de fiscalització de les parapúbliques, que “incomprensiblement i després del que ha passat amb el SAAS baixen”, va destacar que si l’increment del salari mínim “s’ha de fer de forma progressiva” també l’augment de les taxes hauria de ser així, i va demanar que hi hagi una “transitorietat”.
Així mateix, i igual com en el pressupost del 2016, Alís va explicar que s’ha presentat també una sèrie d’esmenes destinades a reduir els costos del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), un fet que anirà “en benefici dels futurs jubilats, perquè el fons creixi”. Així, des del PS, que en el moment que es va instituir ja va advertir “que crear un ens amb personalitat jurídica pròpia comportaria un increment de costos d’aquest”, es proposa reduir les comissions que es paguen a les entitats gestores del fons, rebaixar la partida destinada a l’elaboració de l’auditoria que la llei preveu que hagi de fer l’FRJ i reduir també les dietes i despeses de representació.
D’altra banda, Rosa Gili va explicar que hi ha tota una sèrie d’esmenes per mirar de reduir les despeses de funcionament del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i per incrementar-ne les inversions. En aquest sentit, la parlamentària socialdemòcrata va recordar que el mateix SAAS, en la memòria que acompanya el projecte de pressupost, incideix en la necessitat d’invertir per evitar “l’obsolescència dels equipaments electromèdics”.
Així, el PS proposa reduir les partides per a treballs a l’exterior, sou base del personal fix, llibres i altres publicacions i reposició i millora de mobiliari per incrementar la dotació de maquinària, instal·lacions i equipaments”.
Gili, que va destacar que una vegada més s’ha presentat una esmena per reduir en 200.000 euros la partida de conservació de carreteres i destinar-los a la construcció d’una planta de compostatge de matèria orgànica, va explicar també que s’ha proposat una disposició final per “recuperar la figura del funcionari” en determinats departaments i corregir d’aquesta manera “l’error” que es va cometre quan es va eliminar per a les noves contractacions, exceptuant els cossos especials, que es va fer amb el text del pla de pensions de la funció pública.
Per la seva part, Pere López, que va destacar el nombre “significatiu d’esmenes” presentades, va explicar que es proposa també reduir les partides de retribucions dels alts càrrecs i del personal fix de l’AREB, així com la destinada a assessorament jurídics, que es consideren “excessives” i “poc justificades” en la memòria. També es pretén retallar el pressupost del gabinet de comunicació del Govern, que creix 
un 213%.

Reunió amb les federacions de la gent gran i discapacitats

Igual com ja va fer en el debat de totalitat del pressupost, el conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, va incidir en la preocupació de la seva formació per la nova “retallada social” que pretén portar a terme l’executiu amb la modificació dels barems patrimonials que preveu el projecte de pressupost.
López, que va posar en dubte la “idoneïtat política” de modificar una llei com és la de serveis socials i sociosanitaris a través del pressupost, va denunciar que el canvi s’ha fet sense parlar amb els col·lectius afectats. En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata, que va recordar que s’endureixen les condicions per accedir a unes ajudes que són el complement de pensió perquè els beneficiaris puguin percebre uns ingressos mensuals d’un import mínim per viure amb dignitat, va explicar que ha contactat amb la Federació de la Gent Gran i amb la de persones amb discapacitat per reunir-s’hi properament.

PS
Gerard Alis
Pere López
Rosa Gili
esmenes
pressupost
taxes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte