Diari digital d'Andorra Bondia
Roger Padreny, Pere López i Susanna Vela, ahir.
Roger Padreny, Pere López i Susanna Vela, ahir.

El PS fa ‘volar’ l’heliport i aposta per salut mental i el vial de la Massana


Escrit per: 
M. P. / Foto: PS

Si no hi ha heliport, per a què seguir pressupostant partides destinades al projecte? Amb aquesta premissa el Partit Socialdemòcrata (PS) ha plantejat una de les esmenes més destacades de les 32 que ha entrat al pressupost previst per al 2020. Els socialdemòcrates aposten per “deixar a zero” la partida de l’heliport perquè després de “fer-se evident que una part del Govern té un criteri i l’altra part un altre, ara no hi ha voluntat de fer-lo”.  Per això reparteixen els diners en tres projectes que consideren més necessaris i prioritaris: la desviació de la Massana, el centre de salut mental i l’arxiu nacional. En canvi, no proposen cap partida destinada a habitatge i redueixen de 60.000 a 1.000 euros l’aportació de capital al fons publicoprivat d’habitatge.

Dels diners previstos per a l’heliport de Tresoles, 10,8 se sumarien a la partida de la desviació de la Massana de manera que en total hi hauria disponibles 10,9 milions. López va argumentar que es tracta d’un projecte “que les candidatures de d’Acord ja portaven tant a la Massana com a Ordino” perquè genera “molt consens” a totes dues parròquies. És per aquest motiu que va assenyalar que “sorprèn que no es reculli en el projecte del Govern, més enllà d’una petita partida per fer un estudi”.

Igualment, han previst sumar 120.000 euros i arribar als 150.000 per fer “estudis seriosos” sobre el centre de salut mental, que va destacar que ha estat “molt reivindicat” per la societat civil. Per últim, incrementarien de 400.000 euros la partida per al projecte de construcció de l’arxiu nacional, que sumaria, en total, 14,6 milions. 

Un altre projecte relacionat amb el trànsit que es veuria beneficiat per les esmenes del PS és el vial de Sant Julià. En aquest cas, prescindint del sobrecost que creuen que ha patit la proposta de construcció del Museu de l’Automòbil, li traurien 6 milions d’euros per destinar-los a l’obra laurediana.

López va defensar que les seves propostes busquen un pressupost “més sostenible, més social i amb una política d’inversions més productives per a l’economia del país”. I en l’àmbit social, precisament, destaca la retallada aplicada a la partida prevista per capitalitzar el fons publicoprivat d’habitatge. Els 60.000 euros es deixen en 1.000 per tal de poder dotar de 59.000 euros més el SAD. La consellera del PS, Susanna Vela, va explicar que creuen que la dotació del fons “és insuficient per a l’objectiu que es persegueix” i que a més, com que es tracta d’una partida ampliable, “el Govern hi podrà destinar els diners que cregui convenients”. Qüestionats per la proposta dels grups de la majoria de destinar 4,5 milions en tres anys per a fer habitatges socials, López es va mostrar “desconcertat” per la línia que es vol seguir des de l’Executiu en polítiques d’habitatge social. Tot i que va assegurar que no veuen clara la proposta del fons i que si no han fet cap esmena en aquest àmbit és perquè estaven a l’espera de veure com evolucionava la proposta, el conseller general va assegurar que si els expliquen bé la proposta de l’esmena estan disposats a donar-hi suport.

Clima i emprenedors
Entre les esmenes del PS també agafen molt protagonisme les destinades a l’energia i el canvi climàtic. Així, es proposa dotar de més pressupost la creació de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic i millorar les partides per poder tenir un parc tecnològic i per millorar l’accessibilitat als equipaments públics.

Com a novetat també s’augmenta la dotació per tenir més personal fix al Cedre i es proposa incrementar en 60.000 euros els diners per al Raonador del Ciutadà per tal que pugui disposar de més recursos humans.

Com és habitual, també han previst altres esmenes que ja han presentat en altres ocasions destinades a reduir els imports destinats a assessoraments externs d’algunes parapúbliques o el fet de disminuir els beneficis d’Andorra Telecom que acabaran transferits al Govern.

Terceravia pretén retallar 101 milions d’euros en despeses
Terceravia passa les tisores al pressupost del Govern. El grup liderat per Josep Pintat va presentar ahir les 17 esmenes que volen introduir als comptes previstos per al 2020 i més que proposar inversions diferents de les previstes per l’Executiu, el què fan és retallar despeses per un valor total de 101.136.500 euros tant de les partides previstes per al 2020 com dels plurianuals dels anys següents. Pintat va escudar-se en la “coherència” amb allò que han defensat fins ara: sanejar els comptes públics i contenir l’endeutament. Igualment, considera que les seves esmenes aporten “més racionalitat i rigor pressupostari”.

Entre les partides més voluminoses que es descarten s’hi pot trobar una de quasi 11 milions per a fer depuradores, la de 14,1 milions per al Museu Nacional de l’Automòbil, els 11,4 milions destinats a l’heliport nacional o els 10,5 milions del recinte multifuncional. “No diem que no siguin necessaris, però quan ens estem plantejant que no podrem pagar les pensions, que la despesa sanitària es desbocarà, que es vol fer un acord amb la UE es vol entrar a l’FMI, l’únic que demanem és una mica de congruència amb els pressupostos i els actes que es fan”. Consideren que aquests aspectes haurien de recollir-se.

Així, va exposar que “discrepem amb les prioritats”, citant per exemple algunes obres de millora en algunes carreteres o els 2,6 milions per invertir en refugis de muntanya. En el cas del recinte multifuncional va explicar que “ho deixem a zero” perquè no entenen que es prevegi una quantitat “si no tens terrenys ni estudis previs. No té lògica”. També va ser molt crític amb el fet que se segueixin pressupostant diners per a l’heliport nacional “quan el cap de Govern ha reconegut que no n’hi haurà”. Segons el líder de Terceravia, “el dia que es tingui clar, ja es posaran els diners”. Josep Pintat, que va comparèixer acompanyat de la resta de consellers del seu grup, va explicar que “no és el pressupost que necessita el país” i va tornar a qüestionar el fet que es financin els projectes amb endeutament.

PS
volar
heliport
salut mental
vial
la Massana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte