Diari digital d'Andorra Bondia
Cerni Escalé i Judith Salazar van comparèixer ahir a la sala de premsa del Consell General.
Cerni Escalé i Judith Salazar van comparèixer ahir a la sala de premsa del Consell General.

El PS facilita a Escalé optar a cap de Govern per “escoltar una segona veu”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Cerni Escalé presentarà candidatura a cap de Govern en la sessió d’investidura que està prevista per la setmana que ve. I ho farà gràcies al suport ofert pels tres consellers de PS SDP+ que els permet complir amb la normativa que fixa que és necessari el suport d’una cinquena part de l’arc parlamentari  (és a dir, 5,6 consellers) per optar al càrrec. Com el mateix Escalé reconeixia aquesta tarda, l’acció esdevindrà “un acte de política-ficció” perquè Demòcrates disposa de majoria absoluta i per tant, “que ningú s’enganyi, Xavier Espot serà el pròxim cap de Govern”. Ara bé, la voluntat de Concòrdia i el PS és que al Consell General es pugui escoltar “una veu alternativa” i “contraposar el model de país”.

Escalé, que ha comparegut en roda de premsa al costat de Judith Salazar per explicar la decisió, ha indicat que des de la formació que lidera “ens havíem plantejat formar part del debat”, però els faltava el suport d’un conseller. Així, “en una conversa informal amb la Judith [Salazar]” es va plantejar la possibilitat “i veient la predisposició ens vam engrescar a fer-ho”.

En aquest sentit ha volgut agrair “l’acte de generositat política” dels socialdemòcrates perquè ha deixat clar que es tracta “d’un acord sense contrapartida”. Així ho ha confirmat Salazar, que ha assegurat que van oferir el seu suport “per poder presentar un discurs alternatiu, però no es condiciona el sentit del vot final” ni tampoc possibles pactes posteriors. L’únic que s’ha acordat és que el discurs d’Escalé es compartirà prèviament al debat amb els consellers socialdemòcrates.

De fet, la consellera general socialdemòcrata ha insistit que “sabem que Demòcrates té majoria absoluta, però això no impedeix que es puguin facilitar debats, i això és el que hem fet donant el suport per permetre una candidatura alternativa i que es pugui escoltar una segona veu”. Escalé, per la seva banda, considera “una qüestió de salut democràtica la contraposició d’idees” i per tant, més enllà que des de Demòcrates es pugui exposar la seva proposta, “està bé tenir algú davant” per contraposar-ne una altra. Des del seu punt de vista, el fet de presentar-se al debat d’investidura els pot suposar una acció “fèrtil” per mostrar l’alternativa política i de model de país que proposen. “Sempre vam dir que si no podíem governar, el nostre lloc era a l’oposició, però fent una oposició constructiva, exposant idees i debatent”, per tant, ha deixat clar que a cada oportunitat que tinguin, seguiran aquest postulat.

 

Punts comuns
Salazar també ha justificat la decisió perquè el discurs d’investidura “és el millor lloc per trobar espais comuns”, és a dir, punts d’entesa amb la resta de formacions de cara al desenvolupament de la legislatura. D’aquesta manera, ha remarcat que “amb Demòcrates ja sabem que ens diferenciem fortament”, però ara “volíem explorar” si era possible establir aquests punts en comú amb algú altre. El discurs d’investidura, va exposar, “ens permet veure ideològicament cap on es mourà Concòrdia”, però ha deixat clar que serà a partir de l’inici de la legislatura quan es veurà més clarament si és possible l’entesa puntual o no.

Cerni Escalé s'ha mostrat obert “a una futura entesa amb el PS i amb les altres forces, però sempre que vagi alineat amb el programa i amb la resta de propostes que plantegem”. Des del seu punt de vista, als partits andorrans “ens uneix més del que ens separa”.

 

Decisió
Mentre que el president del grup de Concòrdia ha explicat que la decisió de presentar-se a la investidura va ser consensuada tant amb la resta de membres del grup parlamentari com amb els integrants del partit, Salazar ha reconegut que en el seu cas ha estat cosa només del grup parlamentari. “El partit es troba en un moment d’impàs, per tant és una decisió que hem pres des del grup i que hem compartit amb els companys de l’executiva però que no s’ha validat pel comitè directiu”, ha detallat, tot afegint que els tres consellers generals ho consideren un “exercici de salut demòcràtica”.

Tampoc s’ha tractat la qüestió amb els companys de viatge en les llistes electorals, Progressistes-SDP. Segons ha dit “m’arriba alguna cosa de converses informals”, però ha utilitzat el mateix argument del “moment d’impàs” en què es troba la formació per justificar el fet d’haver tirat pel dret des del grup. “Ens trobem en una situació atípica, però la maquinària parlamentària continua en marxa”, ha manifestat, alhora que remarcava que en l’ideari socialdemòcrata sempre s’ha defensat “que el diàleg i el debat és bo”. Per tant, aprofitant que “en l’arc parlamentari hi ha més opcions que defensen un canvi i amb opcions que no estan tan a la dreta com Terceravia, amb qui ens costava més trobar coincidències ideològiques”, s’ha volgut oferir una alternativa. “El que no ens hem plantejat és  no oferir un espai de debat”, ha afirmat.

Tanmateix, fonts progressistes han indicat haver-se assabentat per la premsa de la decisió del grup parlamentari i han recordat que malgrat que s’hagin de fer canvis a les direccions dels partits, per ara hi ha executives actives.

Andorra
Cerni Escalé
Concòrdia
PS
SDP
Judith Salazar
cap de Govern
consell

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte