Diari digital d'Andorra Bondia
Roger Padreny i Pere López en la presentació ahir de les polítiques d’habitatge del PS.
Roger Padreny i Pere López en la presentació ahir de les polítiques d’habitatge del PS.

El PS farà un registre de la propietat per identificar els habitatges buits


Escrit per: 
Redacció/Foto: PS

Un dels punts forts del programa electoral del Partit Socialdemòcrata (PS) de cara a les eleccions generals seran les mesures per  solucionar la greu problemàtica que es viu a Andorra amb l’accés a l’habitatge. Així, des de la formació es proposarà la creació d’un registre de la propietat que permeti identificar i conèixer quants pisos buits hi ha al país i, a la vegada, la creació d’un ens públic que, en conciliació amb els propietaris, els pugui posar al mercat a un preu assequible amb la garantia de pagament i de conservació per part del Govern. 

Aquestes dues propostes van ser presentades ahir pel candidat a cap de Govern, Pere López, i el número 5 de la llista nacional, Roger Padreny. Aquest darrer va posar en relleu la necessitat del registre tot recordant que “es calcula que hi ha uns 4.000 pisos buits” i, per tant, “és bàsic i fonamental tenir les dades i, sobretot, poder-los oferir a la ciutadania”. El candidat va remarcar que s’està parlant “d’un dret i una necessitat” i, per tant, “no és just que hi hagi tant habitatge buit i tantes famílies que en necessiten”. El registre, va apuntar, “permetria localitzar-los, saber si són o no habitables, si precisen una rehabilitació” i, per tant, “facilitarà poder oferir-los a la població”. I, aquest oferiment, com va explicar López, es faria mitjançant un ens públic que gestionaria pisos buits i aquells que els propietaris posessin a disposició de l’Estat. El cap de llista socialdemòcrata va argumentar que “hi ha molts problemes de diferents àmbits pels quals no surten al mercat” i que “aquesta és la veritable problemàtica”. Per tant, “el que cal és buscar mecanismes perquè es posin a disposició de la ciutadania”. I la solució seria aquesta entitat 100% pública, una fórmula “aplicada a moltes jurisdiccions” que permetria “gestionar per compte dels propietaris habitatges actualment buits i que surtin al mercat a un preu establert per cada zona, de forma que sigui assumible per les famílies”. Seria “una mesura de conciliació entre les necessitats dels llogaters i uns propietaris que no acaben de posar-los al mercat”. El candidat a cap de Govern del PS va defensar la necessitat d’aquest intervencionisme perquè “avui dia, la regulació no funciona” i va negar que “la solució sigui construir habitatge de luxe o grans promocions” sinó que el que és necessari és “impulsar la sortida al mercat dels pisos buits”. 
López va desgranar que la participació seria “voluntària” per als propietaris i que aquests “tindran la garantia de cobrament i podran participar en programes de rehabilitació vinculats a un preu final de mercat assequible”. Des del PS també s’impulsarà “un estudi sobre quin ha de ser el preu de referència a cada zona”, petició que es va proposar al Consell General i va ser refusada per DA.

PS
registre de la propietat
identificar
habitatges
buits

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte