Diari digital d'Andorra Bondia
Ciutadans votant a la Batllia en uns comicis anteriors.
Ciutadans votant a la Batllia en uns comicis anteriors.

El PS i L’A reclamen la custòdia permanent dels vots de la Batllia


Escrit per: 
Redacció

Liberals d’Andorra (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) han tramès una carta al secretari general de Govern, Jordi Casadevall, per “garantir la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia” durant el període habilitat per votar per dipòsit judicial. En la missiva es posa l’èmfasi en “qui custodiarà les urnes durant els moments en els quals la Batllia romangui tancada al públic”. 
En concret, els partits volen conèixer “quina cadena de custòdia preveu Govern per l’urna o les urnes electorals situades a la Batllia pel vot per dipòsit judicial” que s’allarga des del primer dia de campanya electoral fins a les 13 hores del dia anterior a la jornada electoral. 
La carta subratlla l’article 3.2.a.6 del Codi de Bones Pràctiques en Matèria Electoral de la Comissió de Venècia sobre processos electorals que especifica que “les urnes mòbils únicament han de ser permeses en condicions estrictes que evitin qualsevol frau”. També remarca, l’article 76 de l’Informe Explicatiu del Codi de Bones Pràctiques en Matèria Electoral de la comissió esmentada que assenyala “la cooperació del ministeri d’Interior en tasques com ara el transport i emmagatzematge de materials electorals”. 
El vot judicial ha tingut un clar augment en els últims comicis, al qual caldrà sumar la modalitat de vot per correu que també es diposita a la Batllia. D’aquí ve la importància, segons tots dos partits, de seguir “les recomanacions d’organismes internacionals en qualsevol procés electoral per garantir la custòdia i que no hi hagi cap alteració de les urnes que recullen el vot a la Batllia” explica Jordi Gallardo, president de L’A. Per la seva banda, el president del PS, Pere López, ha posat en relleu que “la importància del vot judicial va creixent” i que el que es vol “és que el procés es desenvolupi amb totals garanties per a tothom”. Des del PS, es considera important que “aquest procediment respecti les recomanacions internacionals”.
D’altra banda, L’A i PS es presentaran sota una marca blanca en aquelles parròquies on facin una candidatura territorial conjunta. Així ho va avançar ahir el secretari d’organització, i ara també fent les funcions de secretari general, de Liberals d’Andorra, Gerard Estrella, al programa Ara i aquí de RNA. Estrella, que va explicar que a Ordino “encara s’està negociant” i que “no es pot descartar res” mentre que a la Massana la formació es presentarà “sota bandera liberal”, no va poder concretar però com s’acabarà formalitzant ja que “encara s’hi està treballant”. Quant al nombre de candidatures, Estrella va destacar que quan més llistes millor perquè “la gent estarà més representada”.

custòdia
permanent
vots
Batllia
reclamen
PS
L'A

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte