Diari digital d'Andorra Bondia
El PS i SDP es mostren favorables a la demanda d’increment salarial
El PS i SDP es mostren favorables a la demanda d’increment salarial

El PS i SDP es mostren favorables a la demanda d’increment salarial


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Resposta desigual dels partits polítics a la demanda dels sindicats d’augmentar els salaris i les pensions després de vuit anys congelats i arran de la millora de l’economia. El Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) hi donen suport. La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili va remarcar que la formació ja s’ha expressat en aquest sentit abans que les organitzacions sindicals ho tornessin a posar a sobre de la taula amb motiu del Primer de Maig.

En aquest sentit va exposar la necessitat de fer una reflexió en relació amb les pensions per permetre que els jubilats puguin viure “dignament”, tenint en compte que hi ha gent que no pot arribar a finals de mes. “Per això ens vam rebel·lar amb la modificació de la llei de la CASS”, va dir. El PS també defensa que la millora de l’economia reverteixi en els sous. Gili remarca que l’increment salarial, a banda de garantir a la població unes condicions dignes de vida, també ofereix més capacitat per consumir i, per tant, reactivar l’economia. La consellera va recordar que la formació ja va presentar una esmena al pressupost relativa als salaris seguint el que recomana la Carta Social Europea, ja que la proposta de DA no la considerava suficient.

Des d’SDP, Delfí Roca va recordar que la formació portava al programa l’augment dels salaris i les pensions. Defensa que el consum intern és el que fa funcionar l’economia i, per tant, augmentar els salaris no és una minva en el compte d’explotació de les empreses sinó que l’afavoreix. “Com més diners a la butxaca dels treballadors, més activitat econòmica, els comptes de les empreses milloren i la recaptació pública és més alta”, va dir. SDP també defensa que cal lluitar contra la desigualtat salarial. La formació també remarca la necessitat que l’1 de maig sigui festiu a Andorra i recorda que només ho va ser durant el mandat de Jaume Bartumeu i “gairebé hi va haver una revolució”. 

Per la seva banda, el conseller general de Liberals d’Andorra (LdA) Ferran Costa va afirmar que és cert que hi ha els primers símptomes de recuperació econòmica i es va mostrar favorable a traslladar-los als treballadors i pensionistes. Amb tot, va remarcar la necessitat de mirar “tota la perspectiva”. En aquest sentit va indicar que en relació amb les pensions cal precaució, ja que les finances de la CASS estan en una situació complicada. Quant als salaris, va apuntar que durant la crisi l’empresariat ha hagut de suportar increments de cotitzacions a la CASS, l’IGI o altres costos com la prevenció dels riscos laborals. Per això considera que quan es puguin recollir beneficis serà el moment de traslladar-los als treballadors i, per ara, la millora de l’economia és incipient.

Des de Demòcrates per Andorra (DA) es va exposar que “som conscients del fet que aquest nou context s’hauria de traduir en una certa millora de les condicions salarials”, però s’entén que aquesta és una demanda que correspon al sector privat. DA defensa que a nivell públic ha complert amb els compromisos, augmentant l’1,5% cada any el salari mínim des de l’inici de la legislatura amb la finalitat de complir amb la Carta Social Europea. En relació amb les pensions, els demòcrates remarquen que el sistema actual no és sostenible i que cal concretar un seguit de reformes per “capgirar” la situació, un fet que no es pot realitzar a correcuita i que passa per l’adopció d’accions que ajudin a trobar una solució a llarg termini.

salaris
pensions
DA
PS
LdA
SDP
sindicats
treballadors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte