Diari digital d'Andorra Bondia
La parcel·la on s’havia previst construir la unitat de radioteràpia.
La parcel·la on s’havia previst construir la unitat de radioteràpia.

El PS i Terceravia+UL pregunten al Govern per la unitat de radioteràpia


Escrit per: 
Redacció / FOTO: J.G.

El PS i Terceravia+UL+I van presentar una sèrie de preguntes al Govern sobre la unitat de radioteràpia, després que l’executiu anunciés que està estudiant si impulsa o no el servei. La consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata Rosa Gili va presentar una bateria de preguntes escrites amb les quals vol que el Govern expliqui la situació actual del projecte de creació d’aquest servei a l’hospital de Meritxell. Davant les “declaracions contradictòries”, la parlamentària vol que des de l’executiu s’aclareixi la postura.

En l’escrit, Gili posa en relleu que des del 2017, “el Govern d’Antoni Martí ha assegurat en nombroses ocasions la voluntat de crear una unitat de radioteràpia” i que fins i tot al segon semestre del 2018 es va dur a terme un concurs d’idees sobre com hauria de ser la instal·lació, després de la tasca d’una comissió de treball que havia d’analitzar les diferents opcions i definir el model del servei. A més, remarca que el programa electoral de Demòcrates incloïa com a primer punt del seu apartat de salut la creació d’aquesta unitat. Tot i això, recorda que aquesta setmana, el Govern ha apuntat que el projecte s’està avaluant i que no és segur que es tiri endavant. Un “canvi d’opinió” que ha generat neguit i preocupació entre la població, especialment les persones que pateixen càncer o els seus familiars, va dir. 
Per tot això, Gili vol saber quins van ser els membres de la comissió de treball que va preparar el concurs, quins estudis va fer i a quines conclusions va arribar; si s’ha fet un estudi cost-eficiència amb relació al servei i si es preveia arribar a acords de col·laboració amb altres centres hospitalaris estrangers o bé amb entitats privades; quina tècnica es preveia instal·lar; i quina formació i experiència ha de tenir el personal mèdic i tècnic que l’han d’utilitzar. També demana sobre “quines tècniques de radioteràpia o tractaments globals contra el càncer són les més avantguardistes en aquests moments”. La consellera general també pregunta sobre el cost estimat del projecte i de les obres necessàries per a la construcció de la unitat; l’estat en què es troba el procés d’adjudicació dels treballs, si és que aquest s’ha iniciat; quin espai es necessita per instal·lar aquesta maquinària, i el seu cost. A banda, es vol saber si s’han contractat assessoraments pel projecte i, en cas afirmatiu, a quin cost. En aquest sentit, es demana quin encàrrec es va fer a la consultora Antares i quines han estat les seves conclusions. A banda, Gili vol saber la despesa de Govern i del SAAS en aquest projecte i pregunta si hi ha elements nous que justifiquen ara el canvi de rumb anunciat i si aquests “no s’havien previst anteriorment”.
Terceravia també va presentar una demanda d’informació sobre la unitat de radioteràpia. El president d’aquest grup parlamentari, Josep Pintat, va dir que “sobten” aquests replantejaments amb un tema “tan delicat”.

 

unitat de radioteràpia
radioteràpia
PS
Terceravia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte