Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ja va proposar un pacte per l'habitatge en el debat d'orientació política.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ja va proposar un pacte per l'habitatge en el debat d'orientació política.

El PS insisteix en la necessitat de consensuar i planificar una política d'habitatge pública


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

El Partit Socialdemòcrata ha incidit un cop més en la necessitat de planificar i consensuar una política d'habitatge pública. Així ho ha reclamat la formació en un comunicat en què, després de recordar que l'habitatge "és sens dubte una de les principals preocupacions de la ciutadania" i que la Constitució estableix l'"obligació d'actuació dels poders públics per garantir les condicions perquè tothom disposi d'un habitatge digne", critica l'executiu en considerar que deixa la solució d'aquesta problemàtica en mans privades.

Així, la formació assegura que la política d'habitatge del Govern "incorre en una sèrie d'errors que la faran ineficaç i mancada d'utilitat real per a la ciutadania, ja que no es tracta d'una política en favor d'allò públic i de la majoria", i posa de manifest que l'Institut de l'Habitatge d'una "política de pedaços, sense planificació" i que, a més, "no resol l'arrel del problema". I és que pel PS, optar per la creació d'un nou organisme manifesta el caràcter dilatori de l'acció del Govern, que "externalitza" les seves competències quan ja va suprimir el departament d'Habitatge. En aquest sentit, els socialdemòcrates consideren que "totes les funcions que s’atribueix l’Institut de l’Habitatge, són funcions que hauria de desenvolupar el Ministeri encarregat de l’Habitatge". 

A més a més, el PS considera que el nou organisme actuaria com a centralitzador de la política d'habitatge, podent retenir i fins i tot impedir formulacions alternatives que puguin aparèixer fruit dels canvis polítics en el Govern o en els comuns. Així mateix, entenen que cal aprofitar els recursos i els actors existents, sense necessitat de crear nous ens que només fan que dilatar l'acció pública per garantir el dret a l'habitatge i, eventualment, augmentar despeses derivades del propi funcionament de l’Institut.

Els socialdemòcrates apunten també que la creació d'un fons publicoprivat amb la forma d'un Organisme d'Inversió Col·lectiva (OIC), mesura anunciada fa un any i mig per la coalició de Govern, mantindria "la iniciativa de la inversió en habitatge en mans privades", quan les polítiques d'habitatge "han de ser una prioritat de la iniciativa i inversió públiques". 

En la mateixa línia, els socialdemòcrates consideren que la Taula de l'habitatge es troba en mans de la iniciativa privada, ja que propietaris, gestors immobiliaris i professionals del sector es troben sobrerepresentats. Per contra als arrendataris, especialment la joventut, no es troba representada. Hi ha una part important d’interessos, doncs, que segueixen quedant fora.

La formació lamenta també la "confusió constant" entre habitatge social -destinat a col·lectius específics- i habitatge a preu assequible -habitatge per sota del preu del mercat per intervenció estatal- en entendre que "genera problemàtiques, sense aclarir l'escenari, i retarda les solucions, que mai arriben".

Per tot plegat, el PS insisteix en que és "primordial l'elaboració d'un Pacte d'Estat pel Dret a l'habitatge d'Andorra, que sigui el catalitzador d'un Pla pel Dret a l'Habitatge 2021-2026". Un pla amb un horitzó de cinc anys, que ha de ser elaborat amb tots els actors –públics i privats– implicats en les polítiques d'habitatge a Andorra. Un pla que posi èmfasi en la situació preocupant actual de l'habitatge, i que garanteixi el dret a l'habitatge i la seva funció social.

A la vegada, i en el marc d'aquest pla, els socialdemòcrates plantegen sis grans reptes a desenvolupar com són reforçar la regulació i l'assistència dels pagaments de lloguer per facilitar l'accés i el manteniment de l'habitatge; augmentar l'habitatge públic; mobilitzar el parc privat cap a habitatges assequibles; desenvolupar una política activa de rehabilitació que millori els entorns més vulnerables; garantir la funció social de l'habitatge i evitar-ne usos anòmals; i preparar el país per afrontar l'envelliment de la població.

PS
necessitat
consensuar
planificar
política
d'habitatge
pública
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic