Diari digital d'Andorra Bondia
El PS insisteix a suprimir el nou barem de valoració patrimonial
El PS insisteix a suprimir el nou barem de valoració patrimonial

El PS insisteix a suprimir el nou barem de valoració patrimonial


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Els tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat fins a vuit reserves d’esmena a la versió definitiva del projecte de pressupost per a l’exercici 2017, que es votarà demà al Consell General. 
Els parlamentaris volen debatre en el ple aspectes als quals els demòcrates “s’han tancat en banda” durant el treball a la comissió de Finances, com són la supressió dels canvis en el barem de valoració patrimonial, el restabliment d’una destinació finalista a les transferències als comuns i la recuperació a l’administració general de la figura del funcionari. 
Quant als canvis en la valoració patrimonial, el PS considera que, tant pel fons com per la forma, els canvis “estan fora de lloc”. D’una banda, perquè políticament no és el més adient impulsar-los via pressupost i gairebé “d’amagat” i no a través d’una modificació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris, i de l’altra, perquè amb els canvis de criteris que DA vol imposar “s’esborren de fet els drets socials d’un nombre important de persones de classe baixa i mitjana, que abans de poder tenir accés a aquestes prestacions, que haurien de ser drets socials, s’hauran de descapitalitzar i empobrir”.
Dues de les reserves d’esmena fan referència a la funció pública. Una per recuperar la figura del funcionari a l’administració general i l’altra perquè en un termini màxim d’un any es redueixi a la meitat l’actual personal eventual regularitzant la seva situació.
La quarta reserva d’esmena és per fixar uns criteris per a l’ús de les transferències que el Govern fa cada any als comuns. Concretament, el PS vol que es destini un 25% a despeses d’inversió, un 15% a activitats esportives, culturals i socials, un 10% a manteniment de territori no urbà i polítiques d’aprofitament de recursos naturals o de reducció de l’emissió de gasos amb efecte hivernacle, i un 10% més a treballs de manteniment i millora de xarxes bàsiques de servei.
Tres reserves d’esmena pretenen incrementar la dotació de diferents projectes que, a l’entendre del PS, no tenen prou pressupost. És el cas dels controls fiscalitzadors al Govern i a les parapúbliques, dels equipaments per a processos d’informació al departament de Tributs i Fronteres i de les polítiques d’igualtat.
La darrera fa referència a la inversió en l’edifici The Cloud d’Andorra Telecom. El PS proposa la reducció de cinc milions de la partida destinada per l’empresa pública a edificis i altres construccions i que, en canvi, s’incrementi en dos milions la de maquinàries i instal·lacions.

 

PS
barem de valoració patrimonial
reserves d'esmena
pressupost
funcionari
the cloud
transferències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte