Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, parla amb els companys de grup en un moment de la sessió de control d’ahir.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, parla amb els companys de grup en un moment de la sessió de control d’ahir.

El PS insta el Govern a retirar el reglament sobre l’esquí de muntanya


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va demanar ahir al Govern que retiri el reglament dels requisits per practicar esports de neu altres que l’esquí alpí i l’esquí de fons a les estacions d’esquí aprovat la setmana passada en considerar que “s’extralimita” i “va més enllà” del que preveu la legislació vigent, tot pretenent “posar tanques a les muntanyes”. 

López, que va interpel·lar l’executiu sobre en quina base legal se sustenta que es pugui sancionar practicants d’esquí de muntanya o de raquetes de neu que no portin el nou forfet Natura impulsat per les estacions,  va defensar que la normativa vigent estableix que el forfet es pugui demanar en accedir als sistemes de transport per cable, i va recordar que la modificació que es va fer de la Llei relativa a les estacions d’esquí i les instal·lacions de transport per cable, justament de l’article sobre l’esquí de muntanya, a través de la Llei de l’esport s’encomanava al Govern d’elaborar en un termini de 8 mesos una llei per regular els drets i deures dels usuaris dels dominis esquiables així com el règim sancionador, uns deures que “no s’han fet”.

Per la seva part, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va admetre l’incompliment d’haver desenvolupat la llei tot i que ho va atribuir a “un error” a l’hora de fer el traspàs de poders de manera que el ministeri “no va tenir coneixement d’aquesta obligació fins al setembre passat”, va replicar a López que partia “d’una premissa equivocada”, ja que el canvi que es va introduir amb la Llei de l’esport el que fa és precisament establir que la pràctica de l’esquí de muntanya es “pugui fer dins els dominis esquiables” i “dins de les àrees i els horaris establerts per les societats explotadores”. Així, va continuar Gallardo, la llei “habilita les estacions que puguin emetre títols” per a la pràctica d’activitats dins dels seus dominis, ja que “és una competència seva i no del Govern”. En aquesta línia, el ministre, que va destacar que si fins ara es feia esquí de muntanya als camps de neu era “pel buit legal i la tolerància de les estacions”, va recordar que el reglament aprovat pel Govern preveu que cada estació hagi de presentar cada any un reglament determinant què es pot i com practicar dins els dominis, reglament que ha de validar l’executiu.

Espot es nega a pronunciar-se sobre un aeroport nacional sense tots els informes

“No els diré que el Govern veu amb bons ulls un aeroport a Andorra, i més concretament a Grau Roig, però tampoc els diré que ho veu amb mals ulls d’entrada.” D’aquesta manera va respondre el cap de Govern, Xavier Espot, a les reiterades preguntes dels consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny, Carles Sánchez i Jordi Font, que ho van provar del dret i del revés, sobre quin és el posicionament de l’executiu en relació amb el fet que Andorra disposi d’un aeroport en territori nacional, i a més a Grau Roig, com està estudiant la Cambra de Comerç. I és que Espot, que va retreure als socialdemòcrates la seva política de “dir a tot que no”, va defensar que ni ell ni el Govern es poden posicionar sobre allò que “ni tan sols és un projecte”, i va remarcar que l’executiu ja es pronunciarà un cop disposi de tots els informes que ha de permetre veure si una infraestructura d’aquestes característiques al país és o no viable.

En aquest sentit, Espot, que va reiterar que la prioritat del Govern continua sent l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell i que per això està inclòs en el full de ruta H23, va detallar que els documents treballats per la Cambra de Comerç que s’han fet arribar a l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI) serviran perquè l’organisme avaluï qüestions com són l’operabilitat, la seguretat o el compliment de les normatives d’aviació civil, entre d’altres. A més, va continuar el cap de Govern, en el cas que el pronunciament de l’OACI fos positiu mancarien encara altres estudis, com els de necessitat i suficiència, meteorològics, de cost-benefici i d’impacte ambiental, entre d’altres, abans que es pogués adoptar cap decisió sobre aquesta qüestió.

Des de la formació socialdemòcrata, Padreny, que va apuntar que un aeroport al país podria ser incompatible amb el projecte per declarar el Principat Reserva de la Biosfera, va acusar el Govern de fer “funambulisme” amb aquesta qüestió de l’aeroport, de “no respondre quan se’ls demana” i de “contradir-se” amb el que diu i amb el que fa. “No cal el Cirque du Soleil, l’espectacle amb el funambulisme del Govern ja està garantit”, va etzibar el socialdemòcrata.

Els protocols per a l’hivern “han estat una prioritat”

Qüestionada sobre el retard en l’elaboració dels protocols de cara a la temporada d’hivern, la ministra de Turisme, Verònica Canals, va assegurar que tant per a l’estiu com per a aquest hivern “els protocols sempre han estat una prioritat del Govern”, i va defensar el fet que s’han elaborat de forma consensuada amb el sector i abans per exemple que països com França.

Per la seva part, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar que Andorra “ha estat pionera a l’hora de comunicar la nostra estratègia” que, va recordar, passa per un cribratge massiu de la població que està en contacte i atén els turistes que ens visiten.

PS
insta
Govern
retirar
reglament
sobre
l’esquí de muntanya

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sr. Gallardo no s`ha de pujar els impostos, ho ha repetit Vostè centernars de vegades, ara a la primera de canvi , ens volen fer pagar per anar a caminar per les nostres montanyes, sap el que representa a nivell ecònomic per una familia de quatre integrants (600€), i Vostè hi dona suport, és una vergonya ,i del tot il.legal, a més ningù hem pot posar un horari per anar a fer senderisme.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte