Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general del PS Carles Sánchez.
El conseller general del PS Carles Sánchez.

El PS lamenta la “deixadesa” amb l’ambaixada a Brussel·les


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Amb l’abstenció dels parlamentaris de Terceravia i el sí “agredolç” dels consellers generals socialdemòcrates, el ple va aprovar ahir l’expedient relatiu a la desafectació per a l’ús públic de l’edifici abans destinat a l’ambaixada d’Andorra a Brussel·les, ubicat al centre de la capital belga, i que ara el Govern podrà llogar.

El conseller general socialdemòcrata Jordi Font va argumental el sí agredolç de la seva formació per la “deixadesa de l’Estat” envers aquest edifici, que porta dos anys tancat i en desús. En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata va lamentar el mal estat en què es troba l’immoble, que necessitarà reformes “si es vol arrendar”, i va denunciar que “no haver actuat tenint en compte l’estat de conservació és una temeritat”.

Des de Terceravia, Oliver Alis va justificar l’abstenció adduint que s’hagi tardat dos anys a tramitar aquest expedient de desafectació quan, en una reunió el març del 2020, la ministra d’Afers Exteriors i el titular de Turisme i Telecomunicacions ja els havien informat que es procediria d’aquesta manera després que es traslladessin els serveis de l’ambaixada al barri on hi ha totes les legacions diplomàtiques.

D’altra banda, tal com marca la llei, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va exposar a la cambra l’informe del grau de compliment del programa estadístic anual 2021 i del Pla estadístic 2018-2021, aquest últim assolit en un 91%.

Entre els aspectes que no s’han pogut completar hi ha el registre de població i el de territori per les dificultats d’obtenir dades d’altres organismes. En aquest sentit, el conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez va retreure a Gallardo la “falta de política” per no haver estat capaç d’arribar a un pacte amb les parts implicades, principalment CASS i SAAS en el cas del registre de població i les mútues parroquials en el de territori, per tal d’obtenir les dades necessàries.

Gallardo va assegurar que “sí hi ha hagut política” i va apel·lar a “trencar determinades barreres” per tal de poder disposar de les dades necessàries. 

Vistiplau per assentiment a la proposta d’acord sobre salut mental

Després de transaccionar les dues esmenes presentades pel grup socialdemòcrata,  la cambra parlamentària va aprovar ahir per assentiment la proposta d’acord de salut mental presentada pels grups de la majoria que dona suport al Govern.

El text, on es recull l’advertència de l’OMS que una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida i que l’any 2030 els problemes de salut mental seran la principal causa de discapacitat, encomana al Govern que revisi els convenis amb els centres terapèutics i educatius per a menors d’edats obligats per tal que els trastorns mentals i les addiccions quedin inclosos en els  circuits habituals de la CASS, de manera que quedi a càrrec de la família com a màxim el 10%. També es demana que es tingui en compte les demandes del servei de salut mental i els doti dels recursos necessaris, que es dimensioni els espais destinats a l’àrea d’hospitalització de Salut mental i al Centre de dia per determinar, si és el cas, l’ampliació de les instal·lacions. Alhora es vol que es reforci el programa de seguiment individualitzat per a persones amb trastorns mentals amb risc d’exclusió social.

Entre les encomandes, hi ha també la petició de reforçar les campanyes de prevenció, sensibilització i conscienciació sobre salut mental i addiccions, estigma i autoestigma entre els infants i joves, i la població en general, així com que es garanteixi la formació continuada en aquest àmbit a professionals i a incorporar la perspectiva de gènere en la recerca, diagnosi i tractament de les malalties mentals.

En la sessió es va aprovar també la ratificació del Tractat sobre el comerç d'armes, l'adhesió al Conveni mundial sobre el reconeixement de les qualificacions relatives a l'ensenyament superior i la ratificació de l'acord entre el Govern i el govern francès relatiu a la millora de la resiliència climàtica i de la viabilitat de les carreteres nacionals 116, 20, 320 i 22, relacionades amb els riscos naturals entre Prades i la frontera francoandorrana.

Consell General
PS

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte