Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

El PS lliura a Govern 30 mesures per fer front a la crisi econòmica


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El Partit Socialdemòcrata ha fet arribar a l’executiu un document amb 30 propostes que la formació considera necessàries per tal de poder fer front a les conseqüències econòmiques i socials derivades de l’aturada de l’activitat per la crisi sanitària de la Covid-19. Així ho han explicat el primer secretari, Gerard Alís, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que han instat el Govern a “no tenir por i a prendre decisions valentes” i li han garantit “el suport del PS” si “així ho fan”.

Més enllà de l’òbvia prioritat sanitària, López ha destacat que la prioritat de l’Estat “ha de ser garantir els llocs de treball i el poder adquisitiu de les famílies”, dos aspectes “fonamentals per mantenir la cohesió social del país i per poder remuntar un cop es reprengui l’activitat”. Per això, pel conseller general socialdemòcrata és indispensable que l’Estat “faci costat a empreses i autònoms” i ha insistit en la necessitat que davant una “situació tant complexa” l’Estat “injecti diners a l’economia i s’endeuti”.

Quant a les mesures plantejades, algunes ja avançades aquests dies, López, que ha explicat que s’han treballat després de parlar amb prop de 300 persones representants del teixit econòmic i social del país, ha incidit en que “cal fer-ne una lectura en el seu conjunt” i que es basen en un model que “defensa que qui més té ha de fer un esforç més intens”.

Per la seva part, Alís, que ha estat l’encarregat de detallar alguna de les mesures, ha destacat que es tracta de propostes tant per a autònoms i empreses petites, com per a mitjanes i grans empreses i per a famílies. Així, ha continuat el primer secretari de la formació socialdemòcrata, en l’àmbit del que serien pagaments, es proposa una moratòria general del pagament de totes aquelles operacions creditícies durant tres  o quatre mesos, un fet que “ajudaria tant a  empreses com a famílies”. També es proposa extendre a les famílies la reducció dels lloguers que ja s’aplica a les empreses, l’ajornament de tots els tributs nacionals i que s’assegurin els serveis bàsics de llum i telèfon.

En l’àmbit laboral, el PS planteja una corresponsabilitat entre treballadors, empresa i Govern per fer front als salaris, la creació d’una prestació per desocupació específica per a autònms i la reducció o l’ajornament de les cotitzacions a la CASS. Per poder finançar aquestes mesures, es proposa recórrer a les reserves de FEDA i Andorra Telecom, fer una emissió de deute especial Covid-19 a un interès baix i oberta a la participació de tothom i l’adhesió el més aviat possible al Banc de Desenvolupament Europeu.

Més enllà de les propostes es demana també que es faciliti la informació de les mesures als ciutadans i que, de cara a la represa de l’activitat, es promoguin iniciatives per mirar de fomentar el consum intern.

PS
lliura
Govern
30 mesures
fer
front
crisi
econòmica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte