Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’organització del PS, Carles Sánchez, i el conseller general i president de la formació, Pere López, ahir.
El secretari d’organització del PS, Carles Sánchez, i el conseller general i president de la formació, Pere López, ahir.

El PS manté que el text del lloguer no serveix i l’esmena a la totalitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

El conseller general i president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, i el secretari d’organització de la formació, Carles Sánchez, van carregar ahir durament contra la política d’habitatge de l’executiu demòcrata i, sobretot, contra el projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, un text al qual el PS ha presentat una esmena a la totalitat en considerar que “no serveix per resoldre el problema” i que, fins i tot, “pot ser contraproduent”.
López, que va precisar que la formació no ha presentat esmenes parcials al text, va acusar el Govern d’actuar de forma “mesquina” i “despietada” amb aquesta Llei Òmnibus, ja que sembla que vulgui “jugar amb el patiment de les persones afectades” per la problemàtica de l’habitatge amb un text que “no arreglarà res”.
Així, el parlamentari socialdemòcrata, que va emplaçar els ciutadans a “tenir en compte el que ha fet aquest Govern en matèria d’habitatge” en les properes eleccions, va advertir que al marge de no resoldre res el text conté alguns elements, especialment pel que fa als contractes d’arrendament, que “preocupen perquè encara poden comportar un increment de preus”, com són el fet de permetre la possibilitat de facturar a part alguns serveis o despeses comunitàries.
Pel que fa a les bonificacions fiscals que el projecte de llei preveu per a aquelles promocions que vagin destinades al mercat de lloguer, López, que les va qualificar de “regals fiscals”, s’hi va mostrar en contra, ja que el text de l’executiu no preveu que hi “hagi cap límit sobre quin ha de ser el preu futur o si s’ha de vincular a algun índex, com ara el salari mínim”, un fet que podria comportar que es donessin avantatges fiscals a promocions destinades al lloguer però que fossin d’alt estànding.
Per López, l’única mesura que podria servir per fer front al problema seria la de la taxa per gravar els pisos buits, tot i que no com s’ha plantejat, ja que “hi ha mil vies d’escapament per evitar pagar”, com, per exemple, el simple fet de posar l’habitatge a la venda encara que sigui a un preu desorbitat.
El conseller general del PS va lamentar també que, malgrat conèixer-les i saber que són necessàries, el Govern hagi obviat totes les propostes fetes pels socialdemòcrates, com el “registre de propietat, una borsa d’habitatge, mecanismes de concertació entre sector públic o privat o un fons de garantia per als lloguers”.
Per la seva part, Sánchez va defensar la presentació de l’esmena a la totalitat argumentant que es tracta d’un text que “no enfoca adequadament el problema”, ja que es parla del mercat però s’oblida que “hi ha una qüestió de l’accés al mercat, que aquests lloguers puguin ser assequibles per a la majoria de la població”. En aquest sentit, el secretari d’organització del PS va recordar que el dret a un habitatge digne està recollit en l’article 33 de la Carta Magna i es va mostrar convençut que amb el text entrat a tràmit per l’executiu “s’ha perdut una oportunitat”, ja que “no serveix a l’objectiu que hauria de tenir”.
Sánchez va insistir en la necessitat d’un registre de la propietat, així com altres solucions, com una llei específica que garanteixi aquest dret i l’aposta per fórmules d’habitatge social i protegit. També va alertar que amb la situació actual s’està vivint a Andorra el fenomen de la gentrificació, perquè “hi ha expulsió de la gent amb ingressos inferiors dels nuclis habitats”, una situació a la qual, al seu entendre, hi pot contribuir “la hiperinversió a l’eix comercial, on ascendeix el preu del metre quadrat”. 

PS
text
lloguer
no serveix
esmena
a la totalitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte