Diari digital d'Andorra Bondia
Susanna Vela i Carles Sánchez van presentar la proposició de llei de recerca i innovació.
Susanna Vela i Carles Sánchez van presentar la proposició de llei de recerca i innovació.

El PS planteja destinar el 0,5% del PIB a recerca i innovació


Escrit per: 
M.S. / FOTO: PS

El PS vol que el Govern destini anualment el 0,5% del producte interior brut (PIB) a la recerca i la innovació. Així ho preveu la proposició de llei de recerca i innovació que acompanya l’esmena a la totalitat que la formació ha presentat al projecte de llei de la fundació privada del sector públic Andorra Recerca i Innovació, tramitat per l’Executiu, text que aglutina en una única estructura l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), Actua Tech i l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA).

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, però, com han explicat la consellera general Susanna Vela i el parlamentari Carles Sánchez, s’aposta per la transformació de l’IEA en una agència estatal de recerca, l’Agència de Recerca i Innovació d’Andorra (Ariand), una entitat de dret públic i adscrita al ministeri competent en matèria de recerca. Una entitat en definitiva similar al que podria ser el CSIC espanyol o el CNRS francès, com ha puntualitzat Vela, que ha destacat que “el de les fundacions és un model que no ens acaba d’agradar perquè són institucions difícils de controlar”, motiu pel qual considera “més transparent” una agència de dret públic.

Així, com ha detallat Sánchez, amb el text els socialdemòcrates busquen establir “un marc general” per a la recerca i la innovació al país que aplegui tots els actors que hi participen. D’aquesta manera, el text pretén afavorir i garantir mesures de foment de la recerca científica i la innovació de qualitat, estructurar el sistema de recerca i innovació i promoure la col·laboració entre els diferents agents a la vegada que facilitar la cooperació internacional i el desenvolupament de projectes de recerca amb centres estrangers. També es vol promoure la formació de recursos humans en aquest àmbit, afavorir la transferència de coneixements dels centres de recerca als sectors econòmics i socials i difondre les recerques desenvolupades per aconseguir “una societat amb més coneixement, més desenvolupament i més qualitat de vida”.

La proposició de llei preveu que s’hagi d’establir un pla de recerca i innovació a quatre anys vista, pla que haurà d’elaborar l’Ariand i la resta d’actors en aquest àmbit, com per exemple la Universitat d’Andorra (UdA), i que haurà de ser validat pel Govern, on s’haurà d’incloure el conjunt de programes de recerca i innovació dels diferents implicats així com les línies de recerca específiques que des de l’Executiu es considerin bàsiques per al país.

Pel que fa al finançament, i al marge de l’obligació pel Govern de destinar anualment com a mínim el 0,5% del PIB a recerca i innovació, la proposició de llei, que inclou en un darrer títol tot un seguit de mesures per fomentar la recerca i la innovació a través d’ajudes i beques, preveu la possibilitat de contribucions d’altres entitats, ja siguin públiques o privades, sempre que s’estableixi el conveni de col·laboració corresponent.

Interpel·lat sobre les opcions de convèncer els grups de la majoria parlamentària perquè es decantin pel text dels socialdemòcrates i no pel presentat pel Govern, Sánchez ha assegurat que la formació “és conscient de la capacitat que tenim a l’hemicicle”, tot i que ha incidit que el text presentat “és un marc general que no és incompatible amb altres aspectes que pot requerir la recerca”, ja que la idea és “donar una estructura a la recerca al país més enllà d’una fundació concreta”.

Un criteri que “no s’acaba d’entendre” i “maniobra dilatòria”

“No és cap sorpresa perquè ja n’havíem parlat prèviament amb la ministra, però sí que hi ha la sensació que no s’acaba d’entendre bé el criteri.” Així ha valorat la consellera general del PS Susanna Vela el criteri del Govern relatiu a la proposició de llei de modificació de la Llei del Patrimoni Cultural d’Andorra presentada pels socialdemòcrates, un criteri que, d’una banda, “ens dona la raó perquè diu que és un text interessant per treballar” però que, de l’altra, “se’ns diu que no comparteix la fórmula que volem per fer-ho”. En aquest sentit, Vela, que ha recordat que “no és únicament el PS qui diu que la Llei del Patrimoni Cultural d’Andorra és urgent canviar-la, sinó que també ho fa el Consell Assessor del Patrimoni”, ha assegurat que la formació “no entén” el plantejament que fa el Govern de voler abordar la modificació de la llei en una taula de treball. I és que per Vela, que ha qualificat el plantejament d’aquesta taula com una “maniobra dilatòria” per no afrontar la modificació, “sobta que vulguin treballar el text fora del Consell General i per tant menystenint el treball dels parlamentaris de l’oposició però també de la majoria”.

 

 

recerca
innovacio
ariand
IEA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte