Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris del Partit Socialdemòcrata en una sessió del Consell General.
Els parlamentaris del Partit Socialdemòcrata en una sessió del Consell General.

El PS porta al ple el debat sobre si la religió ha de ser en horari lectiu


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports  ja ha tancat l’informe relatiu al projecte de llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, al qual els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat una reserva d’esmena perquè sigui debatuda en el ple de la cambra en la sessió que es debati el text. 
Concretament, la reserva d’esmena fa referència a l’esmena 13 que va presentar la formació, rebutjada durant el treball en comissió, i que pretenia suprimir l’article 20 del projecte de llei, en el qual s’estableix que “durant l’ensenyament obligatori els centres han d’oferir l’ensenyament de la religió catòlica” i que “aquest ensenyament és opció voluntària per als alumnes”.
I és que des del PS es considera que “l’ensenyament proposat no pot fer de la religió una obligació imposada als centres” i que, “en tot cas,  s’hauria d’oferir fora de l’horari escolar”. També, en la motivació de l’esmena es posa en relleu que l’andorrana “és una escola laica” i, per tant, “no pot prioritzar (de forma obligatòria) cap tipus de religió ni ideologia”.
Per tot plegat, els conselles socialdemòcrates consideren que aquest ensenyament, si bé s’ha de fer dins l’espai escolar, s’ha de portar a terme fora de l’horari lectiu.
D’altra banda, la comissió també va acceptar la proposta del PS d’establir en quatre, i no en sis com preveia el projecte de llei, els cursos escolars complets en el lloc de treball al sistema educatiu andorrà que han d’acreditar les persones  que optin a un lloc de treball a l’escola andorrana, ja sigui d’eventual o via edicte, perquè no se’ls requereixi que hagin d’acreditar haver cursat una formació didàctica i pedagògica específica, com serà necessari un cop entri en vigor aquesta a llei.
Una altra de les esmenes dels socialdemòcrates que es va aprovar per unanimitat va ser la que anava encaminada a reforçar el compromís del projecte de llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà amb la llengua oficial del país. Així, i tal com proposava el PS, l’article 3 del text, el relatiu a les finalitats del sistema educatiu andorrà, estableix clarament en l’apartat cinquè que una de les finalitats és “assegurar l’ús acurat de la llengua catalana com a pròpia del país en els diversos àmbits de comunicació, per mitjà del coneixement de la seva diversitat de registres i nivells d’ús”.

PS
Porta
ple
debat
religió
horari lectiu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte