Diari digital d'Andorra Bondia
El PS porta Sindicatura a la Batllia per l’actuació en l’afer del grup mixt
El PS porta Sindicatura a la Batllia per l’actuació en l’afer del grup mixt

El PS porta Sindicatura a la Batllia per l’actuació en l’afer del grup mixt


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Havia obert la porta a aquesta possibilitat i finalment ha estat així. Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata  no donen per tancat l’afer del grup mixt i finalment portaran Sindicatura a la Batllia per l’actuació que ha mantingut en tota aquesta qüestió.
Així ho va explicar ahir el conseller general i president del PS, Pere López, que va confirmar que el comitè executiu de la formació “per unanimitat ens van demanar que tiréssim endavant amb el recurs”. I és que, segons va assegurar el parlamentari, “el partit se sent lesionat per les actuacions que hi ha hagut en aquestes darreres setmanes”, començant per la seva destitució i la posterior no convocatòria a la junta de presidents feta el 8 de gener. 
Per aquest motiu, i “com a representants i per defensar la veu dels nostres electors i tota la gent que ens fa confiança”, el comitè executiu dona el vistiplau a la via judicial, ja que es considera que “no ho podem deixar passar així com així”, tal com va precisar el conseller general socialdemòcrata. López va reiterar que “aquest primer recurs tirarà endavant” i va avançar que “fins i tot ja tenim algú que ens ajudarà a fer-ho”.
Pel que fa a l’argumentació en què se sustentarà la demanda, López va avançar que serà “molt similar” i “en la línia” del recurs que ja es va entrar a Sindicatura i que va ser desestimat, tot i que s’haurà de “completar amb la resposta que se’ns dona de Sindicatura”. En aquest sentit, el conseller i dirigent socialdemòcrata va insistir en el fet de la destitució com a president del grup parlamentari, “una cosa que entenem que no podien fer” i que “ja va marcar una tendència molt clara per part del síndic”, que després “va convocar una junta de presidents sense el president d’un dels grups parlamentaris”.

Recurs pel reglament
Aquesta qüestió, però, no és l’única que pot acabar a la justícia. I és que la marxa de cinc consellers generals del grup liberal i, tal com obliga el reglament de la cambra, la seva entrada al grup mixt ha comportat també l’elaboració d’un nou reglament del grup; reglament que, un cop certificada l’acta d’aprovació per part de Sindicatura, podria ser també objecte de recurs i acabar en la via judicial.
“Entenem que hi ha hagut més tendenciositat per part de Sindicatura” en aquest aspecte, segons va remarcar López, i va recordar les regles de joc que es van marcar a l’inici de la legislatura el 2015, quan el síndic va advertir les dues formacions integrants del grup mixt en aquell moment (PS i SDP) “que si no us poseu d’acord hi haurà presidència rotatòria”.
En aquesta línia, López va recordar que segons aquest principi la seva formació va perdre, per tal d’afavorir un acord, “una sèrie de posicions que políticament són transcendents, com és la presència al Consell d’Europa i la presidència d’Afers Socials”, i va lamentar que “ara aquest principi no s’ha aplicat”.
Així, el parlamentari socialdemòcrata va denunciar que ara “una majoria de consellers, que també teníem nosaltres al seu moment, han decidit tot el funcionament del grup mixt i ens han tret la nostra part de representativitat”. Per això, des de la formació, que “també ens sentim lesionats en aquest sentit”, s’esperarà a veure quina és la resolució final de Sindicatura per decidir si s’opta també per presentar un recurs i la posterior via judicial, “tal com defensa el comitè executiu”.
A part, i tal com ja s’havia anunciat, López va confirmar que els consellers generals del PS es queden amb les mateixes atribucions i càrrecs que ja tenien, i es va mostrar convençut que l’oferiment dels cinc consellers escindits dels liberals de cedir els seus càrrecs a canvi de la presidència del grup mixt per a Josep Pintat “respon en bona part a un sentiment que s’han passat de frenada”. 
En aquest sentit, López va explicar que, “amb la voluntat de trobar una entesa”, es van fer quatre o cinc propostes i que “totes van ser rebutjades. Concretament, des del PS es va proposar la presència a la delegació del Consell d’Europa, la copresidència del grup, la presidència per a Pintat a canvi de la secretaria de Sindicatura i la presidència de la comissió legislativa d’Afers Socials.

PS
Sindicatura
Batllia
grup mixt
afer
actuació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte