Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, en una intervenció al Consell General.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, en una intervenció al Consell General.

El PS pregunta per l'estudi sobre la rebaixa de tarifes de FEDA i Andorra Telecom


Escrit per: 
Redacció

El grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat una pregunta urgent per a la sessió de control a l'executiu de demà en què demana al Govern quan té previst lliurar l'estudi que havia d'analitzar com les persones amb dificultats econòmiques poden beneficiar-se de tarifes o paquets de FEDA i Andorra Telecom que s'ajustin a les seves necessitats als grups parlamentaris.

I és que el termini perquè l'executiu trametés l'estudi als consellers generals va finalitzar el juny passat, si bé el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha assegurat que "s'entén perfectament que la crisi de la Covid-19 hagi pogut endarrerir en algunes setmanes els treballs esmentats". No obstant, López ha que "el nombre de persones i famílies amb dificultats econòmiques hagi pogut augmentar al llarg dels darrers mesos".

Des de la formació socialdemòcrata s'ha recordat que cada any entre 30 i 40 milions d'euros uns 450 o 500 euros per persona i uns 1.800 o 2.000 euros per una família amb quatre membres, són transferits des de les parapúbliques al Govern. "Unes quantitats que, donat els importants excedents generats per FEDA i Andorra Telecom que no es mantenen a les entitats per a reinversió o millora del servei sinó que es transmeten al Govern, suposen un impost indirecte encobert", segons López, que afegeix que es tracta a més d'un "impost que paga tothom, independentment del seu poder adquisitiu".

El PS assenyala que des de la victòria de DA el 2011 "s'ha produït un canvi en un dels eixos fonamentals de la gestió de les dues parapúbliques: si bé s'ha mantingut la línia d'oferir serveis de qualitat i la seva millora continuada per la via de les inversions, quant als preus que paguem els ciutadans s'ha produït una ruptura amb la línia dels governs anteriors", explica López, aclarint que "la realitat és que la dreta andorrana fa servir FEDA i Andorra Telecom com una eina essencialment recaptatòria sense la qual no els hagués estat possible reduir els dèficits generats per la gestió pròpia del Govern".

Així, des de la formació socialdemòcrata es posa l'accent en les conseqüències que té aquesta resistència de Govern a ajustar les tarifes de FEDA i Andorra Telecom. D'una banda perquè es considera que la negativa de Govern implica una sobrecàrrega de despeses a les famílies del país pels seus serveis afegides a l'alt preu dels lloguers, de productes d'alimentació i que amb l'actual nivell salarial. I, de l'altra, perquè "deixa clar que la dreta andorrana prefereix la imposició encoberta, indirecta, injusta i igualitària que suposen els preus de FEDA i Andorra Telecom davant el seu ajust i fer els canvis en el marc fiscal perquè els que més guanyen per la via de Sicavs, societats patrimonials, distribució de dividends continuïn pagant el 0%". A més, el PS creu que aquest fet evidencia també la incapacitat de Govern d'equilibrar els pressupostos. 

Finalment, la formació assenyala que tancar la porta a ajustar les tarifes trenca amb la vocació essencialment al servei dels ciutadans que va inspirar la creació tant d'Andorra Telecom com FEDA, i que les va inspirar al llarg de tota la seva història fins al triomf de DA. En aquest sentit, López lamenta que  "aquesta trencadissa amb la història de FEDA i Andorra Telecom es consolida encara més ara amb el Govern més conservador de la història d'Andorra".

PS
pregunta
l'Estudi
rebaixa
tarifes
FEDA
Andorra Telecom

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte