Diari digital d'Andorra Bondia
El PS presenta 13 demandes d’informació pel fons de reserva
El PS presenta 13 demandes d’informació pel fons de reserva

El PS presenta 13 demandes d’informació pel fons de reserva


Escrit per: 
Redacció

El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López ha tramitat fins a tretze demandes d’informació amb l’objectiu de conèixer quines van ser les pèrdues sofertes en les inversions del fons de reserva de jubilació i els productes que les van causar al llarg del segon i del tercer trimestre del 2015, segons va informar ahir el PS.
El parlamentari, que ha acusat la CASS d’“obscurantisme” per no voler donar aquestes dades en les respostes a la pregunta que va formular sobre la qüestió al gener, ha posat en relleu que la rendibilitat aconseguida pel fons ha estat “la més baixa dels darrers anys” i per això ha destacat la importància d’esbrinar els motius d’aquesta situació. 
Les demandes d’informació reclamen tenir una relació “exhaustiva” de tots els productes en què estan invertits els diners provinents de les cotitzacions de la branca jubilació. Es demana “una descripció exacta” així com la seva “qualitat creditícia”, el “volum total” que suposen en relació al total del fons i la seva rendibilitat. Aquestes dades es demanen per diferents moments. D’una banda, per cada final del tercer trimestre dels darrers cinc exercicis (2011, 2012, 2013, 2014 i 2015). De l’altra, per cadascun dels darrers cinc trimestres (desembre 2014, març 2015, juny 2015, setembre 2015 i desembre 2015).
A banda, dues demandes més persegueixen conèixer quins són els productes que al segon i al tercer trimestre del 2015 van patir pèrdues. Es vol saber “l’import exacte” d’aquestes davallades i la seva “motivació”. L’última demanda d’informació reclama saber quina ha estat, trimestre a trimestre, l’aportació que, via els excedents de la branca de jubilació, s’ha anat fent des del 2011 al fons de 
reserva.
López va recordar que “hem hagut d’entrar les tretze demandes perquè la CASS, a les preguntes fetes anteriorment, no ens ha contestat”, fet que atribueix a “la seva línia d’obscurantisme”. Ara, ha indicat, són peticions “molt més segmentades, detallades i concretes” per evitar que, tal com va passar amb les qüestions tramitades a principis d’any, “se’ns contesti de forma esquiva”. És per això que “demanem el detall per separat per cada període i demanem una relació exhaustiva dels fons en què estan invertides les reserves”. 
El parlamentari del PS espera que “se’ns contesti una informació que sense cap dubte ha de ser pública”. Per López “hi hem de tenir accés per esvair els dubtes que tenim en relació a les pèrdues ocasionades en algun trimestre del 2015”, unes davallades que, va deixar clar, “han malmès el rendiment 
del fons”. 
En aquest sentit, el conseller general va posar en relleu que “la rendibilitat del 2015 ha estat la més baixa dels anys anteriors i ha quedat per sota de l’índex de referència”. 

Reunió per Capesa
D’altra banda, la consellera de PS+Independents (PS+I) al Comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, ha demanat poder mantenir una reunió amb tots els agents responsables del subministrament d’aigua a la parròquia. La trobada ha de servir per abordar diferents assumptes, tant vinculats a les mesures que han de servir per garantir que no hi hagi nous talls de distribució com al futur de la societat encarregada de la distribució, Capesa.

cass
fons reserva
jubilació
PS
Pere López
demandes
informació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte