Diari digital d'Andorra Bondia
Gerard Alís, Susanna Vela, Rosa Gili i Pere López van explicar ahir el contingut de la querella per les irregularitats del SAAS.
Gerard Alís, Susanna Vela, Rosa Gili i Pere López van explicar ahir el contingut de la querella per les irregularitats del SAAS.

El PS presenta una querella a la Batllia per les irregularitats al SAAS


Escrit per: 
Redacció

Un any i mig després de denunciar públicament els fets i advertir que en el si de la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària hi havia “una xarxa de corrupció”, i davant “la inacció” dels estaments polítics i judicials, el Partit Socialdemòcrata ha presentat una querella a la Batllia per la suma d’irregularitats al SAAS, ja assenyalats pel Tribunal de Comptes l’abril del 2016 en l’informe de fiscalització corresponent als comptes de  l’exercici 2014.
Així ho van explicar ahir la primera secretària del PS, Susanna Vela, i els tres consellers generals de la formació, Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, que van recordar que un dels objectius del partit és “lluitar contra  les actuacions irregulars en defensa de l’interès general” i que ni volen ni poden deixar passar unes “actuacions que només beneficien a alguns” ni “uns comportaments inacceptables, possiblement delictius, que han posat en perill el nostre sistema sanitari”.
Alís, que va precisar que la querella es presenta contra persones desconegudes, ja que “no disposem de tota la informació per poder acusar ningú”, va explicar que en la querella es resumeixen “tots els fets i actuacions irregulars exposats ja el juliol del 2016” tot i que la idea de la formació és que “s’investigui més enllà” dels tres casos que l’executiu d’Antoni Martí va portar a la Fiscalia després de l’expedient informatiu que va obrir l’octubre del 2016 i després de demanar tres informes jurídics.
I és que, per Alís i Gili, que van lamentar que quan Martí va portar el cas a la Fiscalia en l’escrit ja s’“orientava que hi havia irregularitats administratives”, el cas “va més enllà dels tres actes concrets que va dir el Govern”, ja que s’està parlant  d’una manera de fer, d’un modus operandi general que podia ser delictiu”.
En aquest sentit, Alís, que va insistir que “en preparar la querella hem volgut constatar que va més enllà de casos i actuacions concretes”, va precisar que en l’escrit s’apunta que els fets denunciats podrien ser constitutius de fins a quatre delictes, com “un delicte major continuat de prevaricació per part d’un funcionari, un delicte major continuat d’administració deslleial, un delicte de creació i ús de document inautèntic i un de creació i ús de certificats inveraços”.
Quant a les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes i denunciades el juliol del 2016 pels socialdemòcrates, Gili, que va fer un repàs de les actuacions dels parlamentaris de la formació des que l’abril del 2016 es va fer públic l’informe de fiscalització, va recordar-ne algunes, com la compra per part del SAAS de sis ambulàncies, per un import de gairebé 200.000 euros, que ja eren propietat del Govern, la detecció de factures irregulars en l’adquisició de fàrmacs i alguna contractació pública i adjudicació directa no ajustades a la llei.
Per la seva part, López, que va admetre que amb la presentació de la querella el partit “va una mica més enllà del que hauria de ser”, va advertir, avançant-se a possibles crítiques, que “seria un error” considerar i criticar que la formació “barreja política i justícia”. En aquest sentit, el parlamentari va recordar que si s’ha arribat fins aquí és per “la inacció dels estaments polítics i judicials”, que es va mostrar convençut que davant d’un cas similar en un altre país “ja haurien actuat”.

 

PS
querella
Batllia
irregularitats
SAAS

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte