Diari digital d'Andorra Bondia
Vela va comparèixer ahir per parlar de les propostes en matèria d’igualtat del Partit Socialdemòcrata.
Vela va comparèixer ahir per parlar de les propostes en matèria d’igualtat del Partit Socialdemòcrata.

El PS preveu bonificacions i sancions per aconseguir la igualtat salarial


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que Andorra no es pot permetre que encara avui les dones cobrin menys que els homes pel mateix lloc de treball. La número dos a la llista nacional, Susanna Vela, va recordar que hi ha sectors com el financer en què la diferència de sou és del 40%, mentre que al sanitari és del 30%. Davant d’aquesta realitat, la formació proposa l’aprovació d’una llei que reculli l’obligatorietat d’oferir el mateix salari per la mateixa feina. Vela va explicar que, en un primer moment, es planteja “acompanyar” les empreses concedint-los bonificacions fiscals. Així mateix, per a les que no assegurin aquesta igualtat salarial, es preveuran sancions. “Desgraciadament, la societat per ella mateixa no ho fa i per tant ha de ser l’Administració qui obligui per llei a fer-ho”, va observar.

A més, Vela va recordar que el PS aposta per assegurar la presència de les dones a llocs de responsabilitat, tant a les empreses públiques com privades. Per això es dissenyaran plans d’igualtat amb l’objectiu que de cara al 2021 hi hagi una repartició de càrrecs de responsabilitat d’un 45%. 
Per altra banda, els socialdemòcrates volen destinar més recursos a combatre la violència masclista. Sobre aquesta qüestió, Vela va destacar que s’ha començat a fer feina, però encara falten molts mitjans. Per això va assegurar que en cas d’arribar al Govern, la formació oferirà tots els recursos necessaris, tant en personal com en formació dels “agents més sensibles” i a les escoles. D’aquesta manera, es vol assegurar el compliment del Conveni d’Istanbul, un fet que, segons les associacions feministes, avui no s’està produint, ja que manquen recursos tenint en compte que no hi ha suficients serveis especialitzats per a les dones. La candidata també va assenyalar la necessitat que darrere del telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista hi hagi una persona especialitzada. “Sabem que s’està donant l’atenció, però no l’atenció necessària i qualificada que el Conveni d’Istanbul demana als països signants”, va remarcar. Al mateix temps va expressar la voluntat de revisar els protocols relacionats amb violència de gènere que avui estan vigents.
Vela, a l’últim, va exposar que el PS preveu eliminar el nom unió civil i estendre la utilització de matrimoni independentment de l’orientació sexual de les persones. A més, proposa introduir una cerimònia civil de comiat, no vinculada a creences religioses, així com la creació d’un cementiri civil.

PS
bonificacions
sancions
aconseguir
igualtat
salarial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte