Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la consellera general Susanna Vela.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la consellera general Susanna Vela.

El PS proposa destinar 45 milions d'euros en quatre anys a habitatge públic


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: GPS

Després que les esmenes a la totalitat presentades per l’oposició als pressupostos de l’Estat per a l’any 2022 fossin rebutjades el mes passat pels grups de la majoria, el grup parlamentari socialdemòcrata ha decidit centrar les esmenes parcials a les qüestions que considera més importants: habitatge, cultura i salut mental. En concret, i tal com ha detallat aquest matí en roda de premsa el president del grup, Pere López, les esmenes dedicades a l’habitatge plantegen destinar 45 milions d’euros en quatre anys a la construcció de pisos de titularitat pública que es puguin oferir en lloguer a un preu assequible. De la seva banda, la també consellera general del PS Susanna Vela h les esmenes que tenen relació amb relació als altres dos temes: un paquet d’esmenes perquè s’estudiï la ubicació de l’Arxiu Nacional a l’edifici de Ràdio Andorra en comptes de traslladar-lo a l’hotel Rosaleda com sembla que vol fer el Govern i una esmena perquè es faci un estudi de viabilitat per a la construcció d’un centre de salut mental. 

Per López és “un escàndol” que el projecte de pressupost per a aquest any no prevegi “solucions” a un problema que segons l’enquesta del CRES és la principal preocupació de la població andorrana: el preu de l’habitatge. És per aquest motiu que el grup parlamentari socialdemòcrata ha decidit esmenar els pressupostos elaborats pel Govern i proposar que es destinin 45 milions d’euros en quatre anys a construir habitatges de titularitat pública. Aquests diners sortirien d’una banda dels 33 milions d’euros pressupostats en partides plurianuals per al recinte multifuncional i, de l’altra, dels 11 milions que es preveu que es podrien recaptar en aquest període de quatre anys mitjançant l’impost sobre els habitatges buits. En aquest sentit, una de les esmenes presentades pels socialdemòcrates pretén convertir aquest impost en un impost finalista, de manera que en comptes d’anar a parar a les arques públiques sense una finalitat prèviament definida, s’utilitzi per pal·liar els problemes d’habitatge que hi ha al país. Pel que fa al recinte multifuncional, López ha volgut deixar clar que el PS està d’acord amb la seva construcció, però augura que les partides que se li han previst quedaran sense executar com a mínim aquest any. I és que tal com ha recordat la ubicació d’aquest equipament encara no està decidida i, per tant, des del grup socialdemòcrata consideren que seria millor reconduir aquests imports cap a habitatge.

Amb aquests 45 milions d’euros, els socialdemòcrates creuen que es podrien arribar a construir uns 450 habitatges nous que donarien resposta especialment a persones que puguin tenir dificultats per pagar un lloguer a preu de mercat, com ara pensionistes i famílies monoparentals. D’altra banda, López està convençut que “injectar” habitatge públic ajudaria a contenir i moderar els preus del mercat. De fet, ha dit, l’impacte podria ser una rebaixa d’entre el 5% i el 10% sobre els preus actuals. El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha defensat que les seves propostes són “solucions per als ciutadans”, mentre que “altres veuen l’habitatge com un producte immobiliari o d’inversió” i afavoreixen “l’especulació” en comptes de “garantir l’accés dels ciutadans a un habitatge a un preu assequible”. López ha assenyalat, a més, que el fet que els ciutadans destinin una bona part dels seus ingressos a l’habitatge, entre el 40% i el 60% segons le seves estimacions, repercuteix negativament en altres sectors de l’economia com ara el comerç, l’oci i la restauració.

Un lloc sec per a l’Arxiu

Pel que fa a les esmenes dedicades a l’Arxiu Nacional, la consellera socialdemòcrata i cap d’àrea d’Arxius i Gestió de Documents del Govern en els períodes 1989-2009 i 2012-2019, Susanna Vela, ha lamentat que el Govern s’estigui plantejant el seu trasllat a l’hotel Rosaleda. Vela ha subratllat que el Rosaleda, seu actual del ministeri de Cultura, està a tocar del riu, cosa que aniria “en contra de les normes internacionals” que per a la salvaguarda dels documents estableixen que els arxius s’han d’ubicar en “terrenys secs, que no siguin susceptibles d’inundació per aigües freàtiques o per proximitat a un curs d’aigua”. Pel seu emplaçament, Vela està convençuda que Ràdio Andorra és “un edifici que té millors condicions” per albergar l’Arxiu Nacional, encara que “evidentment caldria un estudi previ”. A més, aquesta solució permetria trobar un ús a Ràdio Andorra, un bé patrimonial al qual s’han destinat "molts recursos" per a la seva neteja i descontaminació.

Finalment, els socialdemòcrates consideren que el centre de salut mental és un equipament prioritari tenint en compte l’augment de les consultes psicològiques i psiquiàtriques com a conseqüència de la pandèmia. És per aquest motiu que recuperen un projecte que ja havien defensat fa un any i plantegen destinar-hi 150.000 euros per estudiar-ne la viabilitat.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

jo faria tot andorra pisos social i expropiaria als propietaris

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte