Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, en un moment de la seva intervenció ahir al Consell General.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, en un moment de la seva intervenció ahir al Consell General.

El PS proposa pactes d’Estat pel dret a l’habitatge i per a la Justícia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va proposar ahir a l’executiu i als grups de la majoria un pacte d’Estat pel dret a l’habitatge i un pacte d’Estat per a la Justícia en la seva primera intervenció en la segona jornada del debat d’orientació política, que va estar marcada per l’apel·lació de totes les forces a “la unitat”, el “diàleg” i a “treballar plegats” per tirar el país endavant i “sortir reforçats” de la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19.

López, que va lamentar que d’ençà de la declaració de l’emergència sanitària “el diàleg entre majoria i oposició ha estat insuficient” i que quan ha tingut lloc ha estat “amb caràcter essencialment informatiu”, va recordar que l’habitatge és una preocupació per al 47,5% dels ciutadans, com assenyalava la darrera enquesta del CRES i, davant “la insuficiència de propostes per part del Govern”, va plantejar l’establiment d’un pacte d’Estat que sigui “catalitzador d’un Pla nacional per al dret a l’habitatge 2021-2026”.

En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata, que va destacar que el pla s’ha d’elaborar conjuntament entre les formacions polítiques i els sectors implicats, va incidir que aquest treball ha de “preveure accions destinades a donar solucions a l’actual emergència en matèria d’habitatge” i incloure “propostes concretes per ampliar la quantitat de pisos a preus assequibles i per rehabilitar el parc d’habitatges existent”.

Pel que fa al pacte d’Estat per a la Justícia, López, que va recordar que tot i que ha de ser “un poder que tingui absolutament garantida la seva independència” això “no vol dir que hàgim d’assistir com a convidats de pedra a la disbauxa i desgovern que pateix actualment el sistema judicial”, va remarcar que cal “reflexionar i cercar solucions als problemes que pateix la nostra Justícia” i, recollint les recomanacions del Grup d’Estats contra la corrupció del Consell d’Europa (Greco) en relació amb el nomenament de durada indefinida de jutges i magistrats i al canvi en la composició del Consell Superior de la Justícia, va plantejar de nou “parlar de la necessitat de reformar la Constitució”.

“Discurs decebedor”
Per la seva part, el president del grup de Terceravia+Unió Laurediana, Josep Pintat, que davant les apel·lacions al “treball plegats” fetes el dia abans pel cap de Govern va recordar que la seva formació “ja ho està fent amb la màxima lleialtat institucional, aportant propostes, plantejaments i recolzant lleis”, es va mostrar molt crític amb el discurs de Xavier Espot, que va considerar “decebedor” i que era “un pur balanç de com de bé ho han fet, i tots sols”.
En aquesta línia Pintat, que va retreure a Espot que “als parlamentaris de l’oposició ni tan sols els ha pres en consideració, tot i que també representen les ciutadanes i ciutadans”, va assegurar que les propostes incloses en l’H23, “un fabulós relat marquetinià”, no tenen “ni el més mínim estudi de tots els àmbits que les emparin”.

Així mateix, el president del grup de Terceravia+Unió Laurediana, que va criticar també l’absència de “propostes per al futur més immediat”, va assegurar que el món està canviant i que “es dirigeix cap a la recessió”, fet que repercutirà també a Andorra. Així, Pintat, que va recordar que des del Fons Monetari Internacional es considera que “serà la pitjor recessió global des de la gran depressió dels anys trenta del segle passat”, va insistir que a Andorra “sols no ens en sortirem”, i va instar el cap de Govern a anar a Brussel·les, “amb els deures fets”, a plantejar què es pot fer i quines ajudes es poden obtenir, tenint en compte que és la Unió Europea qui “lidera en el nostre entorn pròxim la lluita contra la pandèmia”.
Amb relació a la mà estesa per Espot respecte als pactes d’Estat, Pintat, que va retreure-li també que es parli del feble endeutament del Govern però no del deute global de l’Estat, va recordar que, en el cas del de les pensions, els estudis actuarials que plantejaven mesures com els increments de l’edat de jubilació i de la cotització o la reducció del valor del punt es van fer tenint en compte “una conjuntura de creixement econòmic”, situació que ara, arran de la Covid-19, ha canviat completament. En el cas del pacte per a l’acord d’associació amb la UE, el líder de Terceravia, que es va mostrar “sorprès” perquè amb l’H23 “es vulgui introduir tots els annexos o cabal comunitari del mercat interior via legislació”, es va mostrar confiat a poder assolir “un acord polític” en breu.

Encert en la coalició
Des dels grups que donen suport a Govern no només es va defensar el full de ruta Horitzó 23, sinó que també es va incidir en “l’encert” que ha suposat que fa un any i mig s’acordés el Govern de coalició, ja que amb un executiu “amb forces contraposades o en minoria” no s’hauria pogut afrontar la pandèmia de la Covid-19 “com s’ha fet”.
Per això, tant el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, com el dels liberals, Ferran Costa, i el del grup demòcrata, Carles Enseñat, van coincidir a apel·lar a la “unitat política”, sumant-hi també “les forces de l’oposició per seguir sumant, des de la diferència pel bé general”.

Ja amb relació a les propostes plantejades dimecres pel cap de Govern, Naudi, que va lloar el paper de l’executiu i de tots els consellers generals en els moments més durs de la pandèmia i per la ràpida reacció a l’hora de prendre “mesures excepcionals per a una situació excepcional”,  va insistir en la capacitat d’endeutament per poder donar resposta a les necessitats dels ciutadans si bé, igual que va fer Espot, va recordar que tot això “té una factura que s’ha de pagar”.

En aquesta línia, el conseller de CC va destacar que per fer front a aquesta factura “cal recaptar més”, si bé “no apujant els impostos, sinó fent créixer la base econòmica”. Per això, Naudi va apostar per la digitalització, la recerca de nous sectors i l’ús d’incentius fiscals i les deduccions per “canviar l’estructura del PIB”. Així, va incidir en la necessitat del parc tecnològic i la creació d’una zona franca a la vegada que va avalar amb contundència la possibilitat d’estudiar la introducció del cultiu de cànnabis per a usos medicinals, amb la indústria farmacèutica que podria comportar, i va tornar a posar damunt la taula la creació d’un “fons sobirà que es pot nodrir amb les taxes que es podrien aplicar a aquests nous sectors, que podrien servir per pagar la factura de la Covid però també perquè andorranes i andorrans tinguin una renda que és de tots”.

Des del grup liberal, Ferran Costa, que va fer una encesa defensa de la gestió feta de la crisi, va destacar que Espot es referís al seu discurs a la voluntat de desestacionalitzar l’oferta turística, la digitalització, l’aposta per nous sectors així com a l’impuls del projecte per esdevenir reserva de la biosfera, ja que “donarà un estatus que cap altre país té”. El president liberal també va celebrar que es vulgui impulsar el transport públic,  “una obligació” va assegurar, i que es vulgui estudiar un sistema de transport segregat.

Per la seva part, el president demòcrata, va defensar l’H23 perquè “és un exercici de reflexió que aporta serenor per avançar cap al futur” i “fixa bé el rumb” a seguir els pròxims anys, ja que “assenta les bases de l’Andorra post-Covid de manera realista”. I va destacar que s’hi incloguin aspectes com ara la sostenibilitat mediambiental, la transparència, la digitalització i les polítiques per a la dinamització econòmica.

El format dels pactes
En la contrarèplica, el cap de Govern, que va agrair el “to moderat” i el “canvi en les formes” de López, tot i que li va retreure que continués fent “propostes i promeses no quantificables perquè sap que és a l’oposició i no les ha d’implementar”, no es va tancar d’entrada a la proposta de pactes d’Estat de López, si bé  va advertir que el pacte d’Estat potser no seria la fórmula més adient per a aquestes dues temàtiques que requereixen “solucions immediates”. En aquest sentit, Espot va considerar que es tracta, sobretot el tema de la Justícia, de qüestions que es podrien abordar en el marc del treball de la comissió que s’està constituint per tractar el futur post-Covid del país.

Amb relació a la intervenció de Pintat, el cap de Govern va retreure al president del grup de Terceravia+Unió Laurediana que pequi d’un “excés de pessimisme” i vegi “núvols negres en totes les accions”, i va recordar-li que la incertesa, “ja no amb què passarà a finals d’any, sinó amb què passarà la setmana que ve”, no justifica que “ens hàgim de quedar amb els braços plegats” i no pensar en accions de cara al futur.

PS
proposa
pactes d’Estat
dret a l’habitatge
justícia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic