Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris socialdemòcrates Pere López i Rosa Gili van presentar ahir la proposició per modificar la Llei del FRJ.
Els parlamentaris socialdemòcrates Pere López i Rosa Gili van presentar ahir la proposició per modificar la Llei del FRJ.

El PS proposa que el FRJ inverteixi el 10% de la cartera en immobles


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

Amb la doble voluntat de “diversificar” les inversions del Fons de reserva de jubilació (FRJ) i a la vegada plantejar una “solució real i efectiva al problema actual de l’accés a l’habitatge”, el grup parlamentari socialdemòcrata està ultimant una proposició de llei de modificació de la Llei del Fons de reserva de jubilació per tal que aquest destini el 10% de la seva cartera a l’adquisició de béns immobles.
Així ho van explicar ahir els consellers generals socialdemòcrates Pere López i Rosa Gili, que van precisar que la idea és que el FRJ adquireixi immobles, rehabiliti i adapti aquells que ho precisin i posi aquests habitatges al mercat, on “hi ha una manca d’habitatges a preus assequibles”, garantint-se a la vegada una rendibilitat del 2%.
Els socialdemòcrates, que van recordar que la qüestió de l’habitatge és el “principal problema i preocupació” de la ciutadania i que el mateix cap de Govern va admetre després de la reunió de la Taula d’habitatge “les dificultats per trobar-hi una solució”, es van mostrar convençuts que la seva proposta permetria “també regular una mica aquest mercat d’habitatge que està desbocat” i que l’entrada de més pisos al mercat induiria a una reducció del preu dels lloguers.
López i Gili, que van xifrar en 125 o 130 milions la inversió en habitatges que l’FRJ hauria de fer en quatre anys tenint en compte la situació del fons a 31 de desembre del 2018, van explicar que la proposició de llei preveu que la inversió en immobles s’hagi de fer per tot el territori i que els béns siguin adquirits a un preu competitiu i de mercat en base a dos peritatges i a un descompte del valor mitjà dels peritatges de com a mínim un 10%. En aquest sentit, López va precisar que el text, que entrarà a tràmit parlamentari un cop enllestida la darrera revisió, preveu que el valor de mercat de referència sigui el de l’1 de juliol del 2019 per evitar d’aquesta manera qualsevol tipus d’especulació.
Per la seva banda, Gili, que va remarcar que el text preveu també que les rehabilitacions i adaptacions que siguin necessàries s’hagin de fer seguint criteris d’eficiència mediambiental i d’accessibilitat, va explicar que com a mínim el 15% del parc immobiliari del FRJ s’haurà de destinar a habitatges socials i un 5% a habitatges estudiantils.
En aquesta línia, la consellera general socialdemòcrata va precisar que els lloguers socials seran determinats de manera que no superin un terç dels ingressos familiars de la persona o persones que optin a aquest habitatge.
Per fixar els preus del lloguer es tindran en compte el cost de la compra i de la rehabilitació, així com el període d’amortització i el seu estat, i s’afegirà un marge d’explotació del 2%. En el cas dels lloguers socials, van precisar els parlamentaris socialdemòcrates, serà el Govern qui, reconduint les actuals ajudes al lloguer d’habitatges, garantiria l’equilibri financer per tal que el Fons de reserva de jubilació pogués mantenir la rendibilitat del  2% prevista en la llei.
Precisament, quant a aquest canvi de model, López va assegurar que és “molt positiu”, ja que les ajudes actuals, “tot i sent necessàries acaben esdevenint un “element inflacionista” en “injectar diners artificialment”, un fet que “fa que els lloguers es mantinguin per sobre del que els ciutadans poden pagar i, a sobre, van a parar als propietaris privats”. Amb el model proposat en el text del PS, va continuar el parlamentari, “sortiran al mercat pisos a preus més baixos”, i per tant, “és deflacionista, regula tot el mercat a la baixa i els diners van a parar al FRJ”.
Des del PS es contactarà amb tots els agents implicats per tal que puguin fer aportacions al text, una proposició que confien que tingui una “bona acollida” també per part de la resta de formacions tenint en compte la preocupació sobre la qüestió mostrada per tots els grups i que es tracta d’un tema que tothom va recollir en els seus programes electorals.

PS
proposa
FRJ
inverteixi
cartera
immobles
10%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte