Diari digital d'Andorra Bondia
El grup parlamentari vol regular que els agents turístics puguin escollir els seus representants a Andorra Turisme.
El grup parlamentari vol regular que els agents turístics puguin escollir els seus representants a Andorra Turisme.

El PS proposa que la taxa turística s’apliqui a partir de l’1 de desembre


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha entrat nou esmenes al projecte de llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics. Una d’aquestes esmenes té a veure amb l’entrada en vigor de la taxa turística. Així, el grup parlamentari considera que l’impost de la taxa turística s’hauria d’aplicar a partir de l’1 de desembre d’enguany amb la finalitat de donar més marge als operadors econòmics per començar a implementar la mesura i de pal·liar l’impacte en els preus ja comercialitzats pel sector per a la temporada d’hivern 2022-2023. D’aquesta manera, s’alineen amb la demanda de les patronals hoteleres que han demanat en repetides ocasions que es retardi l’aplicació de l’impost fins al desembre. Una demanda no compartida finalment pels grups de la majoria que addueixen raons de coherència per mantenir que s’ha d’aplicar des del proper 1 de juliol ja que al pressupost del 2022 es preveu la recaptació de vuit milions d’euros a través de l’impost.

De tota manera, els socialdemòcrates consideren que la principal proposta que volen introduir és que un terç de la recaptació anual de la taxa que es cobrarà als turistes que s’allotgin en establiments d’Andorra es destini al Fons verd d’impuls a la transició energètica i del canvi climàtic. El grup parlamentari socialdemòcrata també ha proposat que els recursos que s’obtinguin del Fons per a l’impuls del turisme s’han de destinar també a accions destinades a la desestacionalització del turisme i la creació d’un fons o programa de subvencions per a la formació del sector turístic per tal de garantir l’excel·lència dels serveis oferts.

Una altra de les seves propostes és que els menors de 16 anys (i no de 12 com suggereix el text presentat) quedin exempts de pagar aquest impost. Així mateix volen que no s’apliqui a estades superiors a set dies ja que consideren que és una bona manera de fomentar que els turistes facin una estada turística més llarga al país.  

Finalment, el grup parlamentari socialdemòcrata proposa que els agents econòmics que representen el sector turístic del país puguin escollir els seus representants del Consell d’Administració d’Andorra Turisme i es crei una taula de diàleg amb participació dels sectors econòmics, els comuns i els grups parlamentaris per a analitzar el funcionament d’Andorra Turisme i consensuar propostes per a la seva actualització constant.

Precisament avui el president suplent del Grup Parlamentari Terceravia, Joan Carles Camp, ha demanat un nova pròrroga al termini per a la presentació d’esmenes al projecte de llei. Cal recordar que la setmana passada el ministre de Turisme i Telecomunicacions va assegurar, però, que el text es votaria al Consell General el proper 9 de juny.

PS
taxa turística
desembre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic