Diari digital d'Andorra Bondia

El PS reclama als cònsols d’Escaldes que vagin més enllà i s’abaixin el sou


Escrit per: 
Redacció

La cap de la minoria al Comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, es va mostrar ahir satisfeta per la rectificació dels cònsols, Trini Marín i Marc Calvet, d’apujar-se el sou un 16%. Tot i això, la consellera del PS els va reclamar anar més enllà i que “també es rebaixin el sou”.

Així, va indicar que seria lògic que “l’esforç de contenció” que es demana als consellers, a qui s’ha reduït el salari, també es vegi reflectit en el sou dels cònsols.
En referència a la polèmica que s’ha creat a l’entorn de tota aquesta qüestió, Vendrell va reconèixer que “el 2002, en ple creixement econòmic, no hauria passat res”, però, amb la situació i el context econòmic actuals, “no toca” i que “el salari amb què es partia era l’adequat”.
Vendrell també va ressaltar la pressió feta per la ciutadania, que ha fet recular els dos cònsols, així com el control exercit per la minoria, ja que, com va recordar ahir, els números els van fer sortir ells en el moment d’aprovar el pressupost del 2012, i que també implicava aprovar les retribucions dels càrrecs electes.
La situació és totalment diferent a Sant Julià després de la negativa de la cònsol major, Montserrat Gil, a rectificar la decisió d’apujar-se el sou un 22%. Pel cap de la minoria, Rossend Areny, “sembla que la cònsol no escolta el que diu el poble”. En aquest sentit, va confirmar que des de l’oposició “esgotarem totes les vies possibles perquè escolti el poble i reculi”. Un rebombori que Areny va vincular a la situació de crisi econòmica i, com la seva companya de files escaldenca, va reiterar que “aquest any no toca l’augment de sou”, i va posar d’exemple les retallades que s’estan aplicant a institucions privades i públiques. En tots dos casos, però, van voler deixar clar que estan d’acord que el càrrec de cònsol, per la seva responsabilitat i dedicació, sigui remunerat.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, va felicitar Marín i Calvet per “haver entès que la situació requeria una modificació del plantejament inicial i no s’adequava a la línia de DA ni del Govern”. Cinca va reiterar que el missatge del Govern ha estat sempre que la situació requereix ajustos, però va evitar referir-se a l’actuació de Gil. En aquest sentit va dir que l’executiu no té potestat perquè rectifiqui. En tot cas va especificar que la necessitat de fer sacrificis és compartida per tots els consellers del grup parlamentari. Cinca també creu que regular els sous per llei evitaria alguns “ensurts”.
On s’està expressant una allau de crítiques i indignació ciutadana és a través de les xarxes socials i, en concret, del grup AD800 de Facebook. Tot i que es va crear per expressar la “falta d’ètica”, la qüestió dels sous és fortament criticada i s’ha plantejat una manifestació a Sant Julià. La premsa espanyola també s’ha fet ressò de l’afer.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte