Diari digital d'Andorra Bondia

El PS reclama a Meritxell Mateu que posi el seu càrrec a disposició de DA


Escrit per: 
Redacció

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que la consellera general de Demòcrates per Andorra (DA) Meritxell Mateu hauria de fer “un gest de responsabilitat i d’ètica política” i “com a mínim posar el seu càrrec a disposició” arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia que ratifica que no té l’estatus de funcionària.

 

El PS entén que no n’hi ha prou amb l’aplicació de la sentència, sinó que “cal anar més enllà i ser més valent”, motiu pel qual demana responsabilitats polítiques.
La primera secretària, Judith Salazar, va felicitar ahir els seus companys del Govern socialdemòcrata “per la manera correcta de procedir en aquest assumpte”, alhora que va recordar que havien tingut “la cortesia” de deixar en el càrrec Mateu fins que hi hagués una decisió ferma als tribunals. Salazar va explicar que “ens van acusar també de fer-li mobbing i de portar a terme una caça de bruixes, però la justícia ens ha donat la raó”.
En aquest mateix sentit, el president del partit, Víctor Naudi, va assenyalar que “aquesta és una qüestió “que va fer vessar molta tinta en el seu moment i sobre la qual el Govern està passant ara de puntetes”. Per Naudi, Mateu hauria de fer “un gest i donar exemple” posant el càrrec a disposició. En cas que l’exministra d’Afers Exteriors no prengui la decisió, “hauria de ser el cap de Govern i president de DA, Antoni Martí, el que hauria de prendre mesures i buscar les responsabilitats de qui pertoqui”, va recalcar Salazar, tot i que va afegir que “la dimissió hauria de ser la fórmula”.
Pel que fa a la baixa del partit de l’exconsellera de Cultura del Comú d’Encamp Olga Areny, Naudi va dir que “no entrarem a alimentar un debat de personalismes”. “Tot i així, hem de dir que no ens consta que hagi manifestat cap queixa o demanda al partit. No se’ns ha dit mai que hi hagués dificultats en aquell mandat del Comú i, per tant, això ens sona més a excusa per abandonar el partit que no a una altra cosa”, va afegir.
D’altra banda, el PS va informar de la convocatòria d’un comitè directiu per dimarts vinent per prendre un posicionament en relació amb el pacte d’Estat que hauria de tenir lloc sobre la reforma de la Seguretat Social.

Full de ruta de l'obertura econòmica
El Govern va explicar ahir al grup parlamentari socialdemòcrata el full de ruta de l’obertura econòmica. Al final de la reunió el conseller socialdemòcrata Gerard Barcia va manifestar la seva preocupació pel fet que la llei fixi unes salvaguardes que depenguin de l’arbitrarietat del Govern en comptes de quedar reflectides a la norma. Barcia va dir que “tot i que hi hem fet reiterades preguntes, no ens ha quedat clar si les salvaguardes es concretaran dins la llei o seran arbitràries per part del Govern”. També va assenyalar que si depengués de l’executiu “seria un motiu de preocupació”, perquè consideren que la llei ha de ser prou concreta perquè això hi quedi fixat.
El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va assegurar que a la llei s’especificaran unes salvaguardes “genèriques, objectivables, no sectorials i conceptuals”. Les salvaguardes volen evitar que vinguin empreses que puguin alterar “els elements essencials del país que cal preservar”, i per tant els conceptes seran, per exemple, evitar les que posin en perill la seguretat física de les persones, l’ordre públic, el medi ambient o la sobirania. Alcobé va dir també que això quedarà més concretat quan es redacti el text, i va reconèixer que hi ha conceptes que poden ser molt generals, però que això permet no descuidar cap concepte sense regular.
Barcia va dir que el seu grup defensa l’obertura total, tot i que va apuntar que calen matisos, que s’hauran de definir.  Barcia va agrair la presentació que se’ls va fer, però va apuntar que “ens hauria agradat que ens telefonessin abans que a certs col·legis professionals”. A més, va criticar “les formes”, indicant que “no ens acaba d’agradar” el fet que quan se’ls convida a una reunió per tractar una llei “se’ns acaba dient que es farà amb nosaltres o sense, i per tant, si ho tenen tan clar potser que tirin de la majoria i nosaltres ja farem la nostra feina presentant les esmenes que calgui”.

Demanda d'informació
El grup socialdemòcrata ha entrat a la Sindicatura una sol·licitud d’informació per saber a quantes persones afectarà l’aplicació del projecte de llei de contenció de la despesa pública. Els socialdemòcrates consideren que la memòria econòmica és “extremadament breu” i només presenta grans xifres globals sobre “els presumptes estalvis” que comporta la llei. La demanda d’informació sol·licita el nombre de persones afectades per la reducció de retribucions, així com els afectats per la suspensió dels triennis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte