Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López, aquest matí, a la plaça del Consell General.
Pere López, aquest matí, a la plaça del Consell General.

El PS reclama que Govern compensi les empreses afectades pel retard en el pagament de factures


Escrit per: 
M. P. / M. S. / Foto: M. P.

El president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha demanat públicament aquest dilluns que el Govern compensi, més ellà dels interessos de demora, a totes aquelles empreses que els darrers mesos han patit retards en el pagament de les factures per part de l'Administració central. López, que ha comparegut davant els mitjans per informar que ha entrat una pregunta urgent per a la sessió de control d'aquest dijous per tal que el Govern doni explicacions sobre la qüestió, ha qualificat de "bastant greu" el problema d'impagaments a proveïdors que fa temps que s'arrossega.

"S'està situant algunes de les empreses que presten serveis per a l'administració pública en situacions molt complicades perquè a la vegada elles pugui fer front al seus propis proveïdors o fins i tot, en alguns casos, al pagament dels treballadors", ha afirmat el líder socialdemòcrata, recordant que al maig ja van fer una pregunta per una situació idèntica. En aquell moment el volum de factures impagades arribava a 12 milions d'euros i tal com ha explicat, des del Govern es va argumentar que havia coincidit la defunció d'un treballador, amb un altre que estava de baixa i un canvi en el sistema informàtic. "Se'ns va dir que hi hauria una reestructuració de recursos humans i que quedaria ràpidament solucionat", per tant confiaven que la situació no es repetiria. Però vuit mesos després "sembla que la situació s'ha anat deteriorant" perquè ha indicat que alguns proveïdors acumularien 6 mesos de retards en el pagaments.

Malgrat que no ha pogut quantificar quantes empreses estarien afectades ni el volum total dels diners pendents de pagar, ha assegurat que els consta que hi ha empreses que "estan deixant de pagar nòmines i cotitzacions a la CASS".

Per aquest motiu volen que el Govern "s'expliqui" i a més demanen "quines mesures correctores" es volen fer cap a les empreses afectades. "Al nostre entendre una factura que s'ha de pagar a 60 dies i s'acaba pagant a 180, no n'hi ha prou amb pagar l'import de la factura", ha indicat López, recordant que ja al maig van demanar si el Govern estava aplicant els interessos de demora que es preveuen en la legislació quan es produeixen retards "i no va quedar massa clar". Ara, ha assegurat, "serem més contundents perquè volem saber quins interessos el Govern ha pagat perquè a aquestes empreses se'ls ha generat un greuge". Així, ha remarcat que "la situació és molt greu" i que tothom qui treballa per a l'Administració "té dret a cobrar en els terminis pactats".

De la mateixa manera ha apuntat que alguns dels serveis afectats "són sensibles, persones que treballen amb nens, amb el transport...", per la qual cosa considera "incomprensible" que s'estigui produïnt aquesta situació i que encara no s'hagi establert mecanismes per evitar-ho.

López ha exposat que segons els seus coneixements el Govern "ha contractat moltes línies de crèdit" i ha posat en dubte que estiguin esgotades", per això no entén que s'hagi posat les empreses en una situació tan delicada si es disposava de diners per evitar-ho. "El Govern té prou recursos per mobilitzar", ha dit. En cas contrari, "ens haurem de preocupar molt per la situació en què estan les finances del nostre país".

Jover defensa que s’han reduït a la meitat les factures pendents

De la seva banda, el ministre de Finances, Eric Jover, a preguntes de la premsa ha detallat que s'estan acabant "d'afiner les dades" per tenir coneixement exactes de la situació, però ha volgut deixar clar que "estem millor de com estàvem". Així, ha assegurat que en xifres rodones "hem disminuït a més de la meitat el volum de factures que es trobaven en una situació que no ens agrada des de l'Administració".

Jover ha apuntat que alguns dels casos concrets que s'han publicat "es podrien matisar molt", però ha defugit polèmiques i ha insistit que cal continuar avançant perquè "hem de fer el màxim per poder pagar de la manera més eficient possible els proveïdors". Pel que fa als treballadors del transport escolar, ha explicar que la funció la van assumir a principis de tardor i que el venciment de les factures és a 60 dies, "de manera que estaríem parlant que les factures en dificultats serien molt poquetes perquè no hi ha hagut temps per res més", si bé va dir que la setmana passada ja es va fer algun pagament.

El ministre ha recordat els problemes de personal a l'equip de comptadoria per "diferents baixes" i els canvis de programari que "han fet més complexa tota la gestió".

Pere López
Èric Jover
proveïdors
factures
Govern
PS
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic