Diari digital d'Andorra Bondia
El PS sanmarinès veu difícil un bon acord amb la UE sense l’oposició
El PS sanmarinès veu difícil un bon acord amb la UE sense l’oposició

El PS sanmarinès veu difícil un bon acord amb la UE sense l’oposició


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

El president i parlamentari del Partit Socialista Sanmarinès, Paride Andreoli, creu que sense un treball conjunt entre el Govern, el partit de la majoria i l’oposició probablement serà difícil aconseguir un bon resultat en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).  Andreoli, que va ser al Principat per participar en el consell nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), va destacar que el fet que totes les forces polítiques puguin disposar d’informació actualitzada sobre aquestes converses i puguin fer-hi aportacions ubica el país en qüestió en una millor situació davant d’Europa, però també a l’hora que la ciutadania hagi de donar el vistiplau a l’acord assolit. 

El polític sanmarinès va recordar que en aquest diàleg que s’ha iniciat entre Mònaco, San Marino i Andorra amb la UE “no s’hi juga la vida d’un partit polític, s’hi juga la vida d’un país”. Pel parlamentari socialdemòcrata el que és clar és que aquests petits estats han de mantenir la sobirania i la llibertat d’acció política i institucional inserint-se en un context més ampli. De fet, i en relació a la preservació de les especificitats un cop dins de la UE, Andreoli va apuntar que Europa sap que ho haurà de tenir en compte. 

El president del Partit Socialista Sanmarinès va recordar que Andorra, Mònaco i Sanmarino són tres microestats amb el mateix problema però amb certes qüestions que afecten només un. Per això considera que, si bé “la unió fa la força”, els temes que siguin de l’interès d’una part “els haurà de combatre ella sola. No podem pensar que les altres afrontin les nostres qüestions”. Així mateix, va afegir que “si això es fa conjuntament amb totes les forces del parlament, tindrem més força encara que siguem petits”. 

Andreoli també es va referir a l’efecte que pot tenir el resultat del Brexit en les negociacions d’aquests tres petits estats amb la Unió Europea. I tot i que va indicar que en un principi es comentava que podia bloquejar el diàleg, a San Marino se’ls ha confirmat que la negociació continuarà i s’espera que es pugui complir  el calendari previst, i arribar d’aquesta manera a un acord de cara al 2017. Pel polític sanmarinès, tot el recorregut fins a arribar a iniciar les converses amb la UE ja ha estat massa lent.

SDP impulsarà un debat públic sobre Europa

“No ens pensem mutilar de la nostra capacitat d’explicació i a partir d’ara promourem un debat públic i d’informació.” Ho va anunciar el president d’SDP, Jaume Bartumeu, després del consell nacional del partit celebrat dissabte. Bartumeu va lamentar que “cap executiu havia menystingut mai els elegits del poble com ho fa el Govern Martí” i va recordar que a San Marino el ministre dóna explicacions al parlament en sessió pública i la transcripció apareix publicada a la premsa. A banda, va retreure a DA que no serveixi per promoure el rellançament econòmic, un fet que comporta als ciutadans encarar el dia a dia amb grans dificultats i de retruc una pèrdua de confiança en la política i les institucions. Per tot plegat va remarcar la necessitat d’impulsar polítiques que ofereixin solucions, capaces de no cedir a pressions i confrontar-se democràticament defensant una visió de llarga durada.

 

Andorra
unió
europea
san
marino
Brexit
socialista

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte