Diari digital d'Andorra Bondia
Salazar, Padreny i Sánchez en la compareixença on han presentat les esmenes al text d'economia digital.
Salazar, Padreny i Sánchez en la compareixença on han presentat les esmenes al text d'economia digital.

El PS s’oposa al coliving perquè “precaritza l’habitatge”


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.S.

El grup parlamentari socialdemòcrata considera innecessari regular l’allotjament en espais comuns complementàris (coliving) ja que es tracta d’una modalitat que “converteix l’habitatge en un bé precari” i per això fins a sis de la vintena d’esmenes que ha presentat al projecte de llei d’economia digital, emprenedoria i innovació són per suprimir aquesta modalitat d’habitatge, que es considera que ofereix menys garanties quant a habitabilitat i prestacions que les que ofereix l’habitatge residencial ja existent.

Així ho han explicat la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, i els consellers generals Roger Padreny i Carles Sánchez, que han destacat precisament que el que es busca amb les esmenes presentades al text és “donar-li garanties” així com també “garantir l’interès general”.

Sánchez, que ha recordat que des de la formació “sempre s’ha rebutjat la precarietat i s’ha apostat per mesures estructurals” per resoldre la problemàtica de l’habitatge, ha destacat que en la Llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge ja es feia una encomana al Govern per tal que estudiés la viabilitat d’implantar la figura dels espais comuns compartits. Un estudi, però, que “no hi és, no hem vist i del qual no en sabem les conclusions”.

En aquest sentit, i preguntat sobre les esmenes dels grups de la majoria per obrir la fórmula del coliving als joves, el parlamentari socialdemòcrata ha assegurat no entendre com “s’aboca de manera irreflexiva” a aquesta possibilitat, que ha considerat que és una “fugida endavant cap a un habitatge precari” que ve a “empitjorar expectatives” tant del jovent com de possibles nouvinguts.

No al nòmada digital
Així mateix, el grup està en contra de la creació d’una autorització d’immigració específica per a la figura del nòmada digital ja que es considera que, a diferència dels casos d’emprenedoria i innovació que preveu el projecte de llei, “no aporten especifícament valor afegit”, un aspecte clau pels socialdemòcrates, tal com ha remarcat Salazar, per a qui aquests professionals “haurien de seguir el circuit normal d’immigració”. “Per què hem de fer un circuit específic per a nomàdes digitals i no per un metge?”, s'ha demanat la consellera general, que ha reiterat que per casos d’emprenedoria i innovació sí que s’està d’acord amb aquesta tipologia de permís d’immigració, però “no per nòmades digitals, que és molt més ampli i ens fa por que sigui un calaix de sastre”.

D’altra banda, i tenint en compte que des de la UE s’està treballant una directiva sobre el teletreball, els socialdemòcrates han presentat tot un seguit d’esmenes per alinear el projecte de llei amb l’Acord Marc Europeu sobre Teletreball, i per garantir que els drets dels treballadors “siguin igual per a aquells que fan la feina presencial i els que la fan de forma telemàtica”. Així, ha precisat Salazar, es vol protegir els drets de negociació col·lectiva i de formació dels empleats que teletreballin, a la vegada que ha defensat que el contracte de treball a distància s’ha d’establir en el marc d’un conveni col·lectiu o, en absència d’aquest, mitjançant un acord entre l’assalariat i l’empresari i “no de forma unilateral de l’empresa a través d’un reglament intern”.

Finalment, els socialdemòcrates proposen també modificar el redactat de l’article relatiu a l’àmbit subjectiu d’aplicació per tal d’adaptar-lo a l’àmbit subjectiu que preveu la vigent Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert”.  

PS
coliving
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic