Diari digital d'Andorra Bondia
Joan-Enric Vives i els representants polítics, econòmics i socials del país escoltant l’himne nacional interpretat pels Petits Cantors.
Joan-Enric Vives i els representants polítics, econòmics i socials del país escoltant l’himne nacional interpretat pels Petits Cantors.

El PS, sorprès per la manca de cap referència a la protesta de dilluns


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les diferents forces polítiques representades en l’arc parlamentari van coincidir a destacar “el caràcter institucional i en clau d’Estat” a l’hora de valorar el discurs del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, una intervenció, però, que va sorprendre el Partit Socialdemòcrata pel fet que no es fes cap referència a la concentració de dilluns passat en què un miler de ciutadans van clamar per una Andorra més social.
Així, el conseller general del PS Pere López va assegurar que “costa una mica d’entendre” aquesta manca de cap referència, i més quan Vives va destacar que “s’han d’entendre les dificultats dels que més pateixen” i en canvi va “obviar una realitat tan significativa com la manifestació de dilluns sobre reivindicacions tan bàsiques com l’accés a l’habitatge o els salaris”.
Per la seva part, el conseller general de Progressistes-SDP, Víctor Naudi, va incidir que Vives va pronunciar un discurs “molt centrat en la defensa de la Constitució”, tot i que “assenyat en relació a d’altres ocasions on va anar més enllà”. No obstant això, i reconeixent que “és una bona Constitució”, Naudi va destacar que “amb temps i consens caldria fer una reflexió en alguns punts que s’haurien de precisar o tocar”, com poden ser el tema de la Llei electoral i el dels valors i drets de la persona “en el seu sentit més ampli”.
Precisament, en aquesta qüestió dels drets, el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM) Josep Pintat, que va trobar el discurs “positiu” amb les referències a “grans valors”, la Constitució i el futur i els orígens del Principat, va assegurar que “la gent se centra molt en l’avortament” però que “no és aquest el tema”. En aquesta línia Pintat va destacar que “el que s’ha de parlar aquí és si les persones tenen dret a poder disposar del seu cos”, qüestió que no inclou únicament l’avortament, ja que també va lligada a l’eutanàsia, i que per tant “és un debat més ampli”. Amb tot, Pintat va recordar que per UL-ILM “el que hi ha és un model d’Estat vigent, que té perdurabilitat en el temps” i que per tant “difícilment hi ha coses que puguin quadrar”. 
En canvi, per López la qüestió de l’avortament anirà desembocant finalment en un debat “sobre quin és el concepte de democràcia de cada un dels agents que hi participin”. En aquest sentit, el parlamentari del PS va dir que caldrà pronunciar-se “sobre una idea de democràcia o sobre una idea d’una figura que imposa les decisions que s’hagin de prendre al nostre país”.
Pel president del grup demòcrata, Ladislau Baró, el tema de l’avortament va ser present en el discurs “sense ser-hi de manera directa”, però sí diferents aspectes “que queden recollits a la Constitució, com l’esquema del Coprincipat, la defensa del dret a la vida que es formula” i en les “apel·lacions a la dignitat i importància de cada vida humana”. També el cap de Govern, Antoni Martí, que va qualificar el discurs d’“equilibrat”, va incidir en aquest aspecte afirmant que “ho ha dit sense dir-ho” amb la “defensa del text constituent en la seva totalitat”, que inclou evidentment l’article relatiu al dret a la vida que ja “se sap quina és l’opinió i com es va negociar”.
El president del grup liberal, Jordi Gallardo, va destacar que després de 25 anys de Carta Magna “plantejar certs debats no és anar en contra de la Constitució ni de les institucions”, sinó que “simplement és modernitzar-les”. Així Gallardo, que va recordar que la posició del copríncep “no és nova”, va defensar la proposta de referèndum per conèixer l’opinió de la ciutadania i veure si “el consens que hi havia el 1993 al tomb de la Constitució sobre mantenir i prioritzar aquestes institucions a qualsevol preu és el que a dia d’avui impera i és majoria” .

Escoltar i prendre nota de les reivindicacions

“Les persones que van expressar el seu rebuig ho van fer per diferents motius, tots ells respec-tables, i el que hem de fer els que ens dediquem a fer política circumstancialment és escoltar, veure en què se’ls ha fallat i intentar reconduir situacions que estiguin a les nostres mans.” Així es va manifes-tar sobre la concentració de protesta de dilluns passat el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que va consi-derar que seria un error “no donar importància” a aquest fet.
Per la seva part, el pre-sident del grup demòcrata, Ladislau Baró, vi incidir que “cal entendre la presència força significativa de ciutadans” així com “estar atents a aquest cert ma-lestar”.
D’altra banda, Baró va assegurar que “no li cons-ta” que des de Laurèdia en Comú s’estigui treballant per articular una llista territorial per a les eleccions generals de la primavera vinent com va deixar entreveure el candidat de Progressistes-SDP, Josep Roig. En aquest sentit, Baró va explicar que DA sí que està treballant per ser presents a les pròximes eleccions a la parròquia, si bé “no tenim determinada la fórmula amb la qual es produirà aquesta presència”.

protesta
dilluns
manca
referència
sorprès
PS

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte