Diari digital d'Andorra Bondia

El PS tem que es vegin els canvis en la llei com una “subhasta de residències”


Escrit per: 
M. S. C.

El grup parlamentari socialdemòcrata es va mostrar ahir preocupat pel fet que la rebaixa dels dies de residència obligatoris prevista a la modificació de la llei d’immigració pugui ser vista des dels països veïns com una “subhasta de residències passives”.

Per aquest motiu el PS va entrar ahir 18 esmenes a aquest text. Els demòcrates, per contra, no n’han presentat cap davant la seva prioritat, va indicar Sílvia Riva.
El conseller general socialdemòcrata Gerard Bàrcia va posar en relleu la “incoherència” que hi ha entre la voluntat expressada pel Govern d’aconseguir la integració dels residents mentre que es rebaixa els dies necessaris per mantenir la residència passiva de 183 a 90. Per Bàrcia, aquest aspecte pot aixecar hostilitats als països més propers pel fet que, fiscalment, la rebaixa sigui vista com un greuge.
El conseller socialdemòcrata va fer aquestes declaracions després de la compareixença del ministre d’Interior, Marc Vila, davant la comissió legislativa d’Interior per exposar les línies generals dels canvis a la llei d’immigració i a la del matrimoni. Les objeccions del PS van ser contestades per Vila, que va indicar que “en cap cas es tracta d’una subhasta de residències”. En aquest sentit va demanar no fer pagar justos per pecadors abans d’hora i va avançar que caldrà analitzar si Andorra atrau les persones en què està interessada i resoldre les disfuncions que es presentin. A més va demanar que cal analitzar els canvis en la seva globalitat, que defineixen els tipus de residents que es busca, i va recordar que 90 dies posa Andorra al mateix nivell que països amb bon nom com Suïssa.
Vila tampoc creu que el fet que es demani als residents sense treball destinar 400.000 euros a inversió pugui frenar les demandes. En tot cas el que es perdi en nombre es podrà guanyar amb el perfil, és a dir, persones d’alt poder adquisitiu. De fet, dues terceres parts dels residents passius actuals tenen un immoble.
El ministre d’Interior també va indicar que la intenció del Govern és agilitzar els tràmits en l’atorgament dels permisos i al mateix temps ser una plaça seriosa, que és exigent en el compliment dels requisits. Respecte a les residències passives actuals, Vila va recordar que es mantindran sotmeses a la llei encara en vigor i, per tant, mantindran els drets inalterats. També estaran subjectes als 183 dies de residència real, tot i que això no vol dir, va dir Vila, que no es pugui examinar de cara al futur.
El ministre també va remarcar que cal ser prudent en els canvis que es facin en immigració, ja que té conseqüències immediates en el mercat laboral intern.
Ni el PS ni DA han presentat cap esmena a la modificació de la llei del matrimoni, ja que té l’acord dels actors implicats.

Concedits uns vint permisos per a empleats russos

El ministre d’Interior va afirmar que la quota especial per a persones que parlen rus ha funcionat “raonablement bé”. En total s’han concedit uns 22 permisos i la reacció de les empreses ha estat satisfactòria, segons va indicar Vila. Ara caldrà analitzar com es planteja de cara a la temporada i al llarg de l’any, ja que la previsió és que el turisme rus vagi en augment. També va explicar que s’està treballant amb els empresaris del Pas de la Casa per trobar una solució al problema de les quotes de treball. La intenció és buscar una solució en el mercat de treball intern i, en el cas que no sigui possible, buscar altres vies.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte