Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals del PS Gerard Alís i Pere López en la compareixença d’ahir al Consell General.
Els consellers generals del PS Gerard Alís i Pere López en la compareixença d’ahir al Consell General.

El PS veu la sentència del TC com l’oportunitat de posar fi als greuges


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata diu que la sentència del Tribunal Constitucional, que considera no conformes a la Carta Magna tres articles i la disposició addicional tercera de la Llei qualificada de transferències als comuns, ha de constituir una “bona oportunitat” per “posar fi al greuge comparatiu” que hi ha amb les tres parròquies més poblades, que són Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria.
Així ho van explicar ahir els consellers generals del PS Pere López i Gerard Alís, que van insistir en l’ocasió que s’obre “per tornar a treballar el text i mirar de reconduir la situació". En aquest sentit, Alís va remarcar que la mateixa sentència de l’alt tribunal deixa clar que “com que es tracta d’una llei qualificada convé que hi hagi un consens més ampli”.
Per això, els socialdemòcrates consideren que si, tal com va insinuar el mateix cap de Govern,  Antoni Martí, l’executiu opta per fer quatre retocs al text per mirar de deixar-lo com abans “estaria fent cas omís i mirant d’esquivar la sentència del TC”, a la vegada que, van lamentar, es “continuaria perjudicant les parròquies de Sant Julià, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany”.
Per evitar aquest greuge, López i Alís van insistir en la necessitat d’introduir al text “criteris reals” i donar més pes a aspectes com la població i l’extensió de la xarxa viària, dos dels eixos de la seva proposta. En aquesta línia, Alís va remarcar que “el nostre model és més just” i va recordar que no es va acceptar per donar validesa a la proposta de  l’executiu de DA basada a “fixar el límit de 55 milions d’euros i després fer un full d’Excel per fer-lo quadrar”. També va lamentar que, una vegada el Govern va saber que comptava els vots suficients per tirar endavant la llei, “va tancar la porta al diàleg, a la negociació i al consens”.
Així mateix, López i Alís es van mostrar “sorpresos” per la reacció de l’executiu, i del mateix cap de Govern, que va assegurar estar “satisfet” amb la sentència. En aquest sentit, López, que es va mostrar convençut que en qualsevol altre país davant una situació similar “hi hauria unes altres conseqüències”, va assegurar que la sentència del TC “és un cop polític al Govern” perquè l’alt tribunal deixa clar que les coses “no s’han fet bé” i que “hi ha una assignació arbitrària de recursos públics a determinades parròquies”.
Així mateix, López, que va lamentar “la poca seriositat” del Govern a l’hora d’entomar una sentència que “no té precedents”, va desmentir també les afirmacions del cap de Govern en el sentit que els criteris de repartiment anul·lats pel Constitucional representaven únicament 4,4 milions, és a dir, una part molt petita de les transferències. El conseller general socialdemòcrata va recordar a Martí que la xifra de 4,4 milions correspon únicament als exercicis 2018 i 2019, ja que a partir de l’any 2020 la quantitat s’eleva  fins als 7,4 milions, de manera que l’impacte sobre el total de les transferències serà del 13%, “impacte que tampoc es pot menystenir”.

PS
transferències
Tribunal Constitucional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte