Diari digital d'Andorra Bondia

El PS visitarà San Marino per exposar el model d'acostament a la Unió Europea que vol impulsar el Govern


Escrit per: 
Agències

La delegació del PSD (Partito dei Socialisti e dei Democratici) de San Marino ha mantingut aquest dissabte al matí una reunió de treball amb el Partit Socialdemòcrata en la qual s'ha parlat dels processos que porten tots dos països, San Marino i Andorra, d'acostament a la Unió Europea.

El PSD han convidat al PS a visitar San Marino a inicis de l'any vinent per explicar el model de relació amb Europa que s'impulsa des del Principat. 

En la reunió de treball, a més de l'acostament a la Unió Europea, també s'han tractat temes laborals i sindicals, les relacions dels petits països amb els Estats que els envolten i d'impostos. Actualment a San Marino hi ha un impost d'importació i la idea del PSD és instaurar un impost sobre el valor afegit. El secretari general del PSD, Gerardo Giovagnoli ha asseverat que tenen 'la mateixa idea respecte a Europa' que els socialdemòcrates andorrans: 'una idea de major integració amb la Comunitat Europea'. Giovagnoli ha dit que el govern sanmarinès, format pels democratacristians, 'no té una idea clara' sobre aquest acostament i esperen obtenir 'una empenta cap aquesta direcció' amb la contribució del PS.

Per aquest motiu han convidat als socialdemòcrates andorrans a una conferència que tindrà lloc a San Marino a finals de gener o principis de febrer de l'any vinent. Segons el primer secretari del PS, Ferran Goya, la volntat del partit no és una adhesió d'Andorra a la UE sinó un tractat ad hoc 'que tingui amb compte la petitesa d'Andorra i que sigui asimètric, un tractat d'associació que tingui les màximes particularitats.

En aquest sentit, Giovagnoli ha reconegut que parlar d'adhesió a la UE 'no és una cosa senzilla' però considera que 'la direcció a prendre en un moment com aquest és la d'una major integració i no es pot perdre el temps'. Si bé tots dos països busquen un major acostament a l'Europa comunitària, segons Goya, 'tenir una acció conjunta de petits països és una possibilitat però no es pot oblidar de totes formes que ni l'estructura econòmica, ni la situació financera ni la relació amb els veïns poden ser similars' amb països com Liechtenstein o Mònaco. Pel polític andorrà, 'plantejar-se una estratègia comuna és un objectiu massa ambiciós' o fins i tot 'irrealista'.

No tots els petits Estats es mouen amb les mateixes condicions. San Marino i Andorra estan catalogats com a paradisos fiscals, però tant el PS com el PSD tenen 'la sensació que aquesta classificació ha sigut molt rigorosa i en d'altres països petits aquesta classificació està molt més justificada'. Tanmateix, des del PS estan a favor de fer la trobada a San Marino per 'conjuntar postures i sumar experiències' amb l'objectiu que hi hagi una percepció des de la Unió Europea que els petits països han de tenir un tractat com el que promouen els socialdemòcrates.

A San Marino, actualment governa el PDCS (Partito Democratico Cristiano Sammarinese), que segons Goya la fórmula d'acostament a Europa que busquen és 'marejar la perdiu amb l'Espai Econòmic Europeu'. La idea del PSD en canvi és cercar 'unes fórmules d'integració. Segons Giovagnoli, l'EEE 'no és la solució correcta: comporta molts costos i pocs beneficis'.

Una de les característiques de la Unió Europea és el principi de la lliure circulació de persones. En el cas d'Andorra, segons Goya, 'és molt difícil plantejar la lliure circulació', s'ha de buscar que sigui 'modulada' perquè 'la reciprocitat en la circulació de les persones podria crear uns desequilibris enormes'. Tot i així, Goya creu que 'no serà el que més costarà dins de l'acord d'associació' al qual es vol arribar.

Per la seva banda Giovagnoli ha advocat perquè el principi just de lliure circulació 'trobi una aplicació en els petits Estats de manera que no els posi en dificultats' i, per tant, cal 'una anàlisi atenta dels principis i efectes' que podria tenir una lliure circulació total en els petits Estats. De fet San Marino compta amb 'una forta presència' de treballadors forans, 6.000 d'un total de 20.000 treballadors són transfronterers italians.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte