Diari digital d'Andorra Bondia
El grup parlamentari socialdemòcrata en una sessió del Consell General.
El grup parlamentari socialdemòcrata en una sessió del Consell General.

El PS vol aclarir els “dubtes” sobre el ‘cas Chato’ provocats per Espot


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Els set consellers generals del grup socialdemòcrata van presentar ahir de forma conjunta una bateria de preguntes escrites mitjançant les quals volen que el Govern aclareixi els “importants dubtes generats” amb les explicacions donades els darrers dies sobre la situació i les irregularitats que hauria comès com a funcionari i director del departament de Pressupost l’actual secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato.
A més, els socialdemòcrates, que recorden que Chato va realitzar activitats professionals remunerades alienes a la seva tasca a l’administració contràriament al que estableix la Llei de la funció pública i que no hauria regularitzat fiscalment aquests ingressos, consideren que les explicacions sobre el cas donades dilluns pel cap de Govern, Xavier Espot, “estan fora de lloc i, a més, contribueixen a incrementar les incògnites de la situació generada”.
Així, en l’escrit presentat a Sindicatura, es recorda les manifestacions d’Espot i es posa en relleu que “aquestes afirmacions ens han generat diferents dubtes que, pensem, mereixen ser precisats i aclarits”. D’aquesta manera, la primera de les preguntes persegueix que l’executiu aclareixi què entén “per una activitat pública i notòria” i si aquest fet “és un element exonerador de responsabilitat”. També es vol saber “quin és el termini raonable perquè una activitat pública i notòria sigui acceptada, validada i exonerada de responsabilitats per l’executiu, encara que aquesta contravingui les disposicions d’una llei”.
Sobre la situació viscuda amb Chato, els consellers també pregunten per què “el Govern no va actuar tal com especifica l’article 61 de la llei vigent, en el moment dels fets”. A la vegada demanen saber “per quina raó es va eximir de cotització a la CASS, temporalment, els àrbitres esportius” i “quina consideració especial” té aquesta activitat amb relació a altres també retribuïdes. A més, es recorda que era una qüestió temporal i que, en canvi, quatre anys després no s’ha regulat encara i, per tant, es vol que des del Govern s’expliqui quina és la raó. Sobre la situació dels àrbitres, el PS també vol aclarir “què passaria en el cas que un es lesioni mentre exerceix les seves tasques” amb el pagament de la baixa laboral, les despeses mèdiques, d’hospitalització i el complement del 100% del salari. 
En la vuitena de les preguntes, els parlamentaris socialdemòcrates demanen si “hi ha altres casos d’activitats econòmiques en què les persones que les efectuen no estan assegurades a la CASS”. També volen saber si la resta d’activitats professionals remunerades, àrbitre a banda “que ostentava el senyor Salustià Chato, van ser cotitzades a la CASS”. 
Finalment, i tornant a les paraules d’Espot, els parlamentaris del PS volen que s’aclareixi “a quina autorització es refereix el cap de Govern en les seves declaracions del dilluns 2 de setembre” i “en quina disposició legal es troba regulada”. En aquest sentit, el PS també vol que s’expliqui si “existeix algun sistema d’autoritzacions discrecionals per permetre que alguns funcionaris puguin fer activitats professionals”. I, en cas afirmatiu, es vol saber les acceptades i les refusades, els motius i a quins àmbits.

PS
vol
aclarir
dubtes
'cas Chato'
provocats
Espot
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic