Diari digital d'Andorra Bondia
López i Padreny van presentar les esmenes al text de mesures en matèria d’arrendaments d’habitatge i millora del poder adquisitiu.
López i Padreny van presentar les esmenes al text de mesures en matèria d’arrendaments d’habitatge i millora del poder adquisitiu.

El PS vol augmentar en un 8,3% les pensions inferiors al salari mínim


Escrit per: 
M. S. / Foto: PS

El grup parlamentari socialdemòcrata vol que les pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social inferiors al salari mínim s’incrementin en un 8,3% a partir del primer de gener de l’any vinent, una proposta que equivaldria a la tretzena paga, que en més d’una ocasió s’ha demanat des de la Federació de la Gent Gran i que també ha avalat el Raonador del Ciutadà.

Si més no aquesta és una de les dotze esmenes parcials que el grup ha presentat al projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, al qual també ha presentat una esmena a la totalitat en considerar que es tracta d’un text “buit de contingut”, segons va assegurar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata. I és que Pere López, que va comparèixer acompanyat del conseller general Roger Padreny per explicar les esmenes al text tramitat per l’executiu, “no té sentit” que el Govern digui que vol millorar el poder adquisitiu dels ciutadans, com indica el nom del mateix projecte de llei, però en canvi no es plantegin increments ni de salaris ni de pensions més enllà de l’IPC.

“Augmentant només l’IPC, com a molt es manté el poder adquisitiu però no es millora”, va lamentar López, que va carregar novament contra “la inacció del tripartit de dretes en la presa de decisions” per donar resposta a les demandes i a la situació que viuen una àmplia bossa de ciutadans del país per al qual “no governa” un executiu de coalició amb el qual “el gir a la dreta encara ha estat més clar i notori” així com “l’abandonament de la centralitat política”. Precisament davant aquesta “inacció del Govern”, López va explicar que els socialdemòcrates “volem agafar el lideratge i presentar les propostes que volen els ciutadans, com per exemple la plantejada en una altra esmena que pretén que els salaris inferiors a 25.000 euros anuals s’hagi d’incrementar, també a partir del gener vinent, en un 2,5% i no en referència a l’IPC del 2019 com preveu el text de l’executiu”.

També en l’àmbit dels salaris, però en aquest cas referent al mínim interprofessional, Padreny va explicar que es proposa afegir una disposició addicional al projecte de llei per tal que el Govern estableixi les disposicions necessàries perquè a partir de l’1 de gener del 2020 el salari mínim es correspongui al 60% del salari mitjà, “tal com estableix la Carta Social Europea que ha estat ratificada per Andorra”, una xifra amb l’increment que hi ha hagut del salari mitjà els socialdemòcrates van situar ja en els 1.250 euros.

Pel que fa a les mesures amb relació a l’habitatge, Padreny va destacar que en una nova disposició addicional es planteja novament la creació del Registre de la propietat i es dona un termini de sis mesos al Govern perquè en reguli la creació, ja que es tracta “d’una eina bàsica per poder millorar totes les polítiques públiques d’habitatge”. Respecte a aquesta qüestió, López va recordar que és la quarta vegada que es proposa des del PS i que si no s’ha fet és perquè “no hi ha voluntat política de fer-ho”, ja que “no hi ha cap altre impediment de cap tipus”.

També en l’àmbit d’habitatge, els socialdemòcrates plantegen l’eliminació de “totes les restriccions que es preveuen a la congelació” dels lloguers, ja que consideren que “deixen la porta oberta que aquesta conservació no es produeixi”, i també que s’incorpori a la Taula Nacional d’Habitatge els sindicats i els representants dels partits de l’oposició.

PS
augmentar
pensions
inferiors
salari
mínim

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Què fàcil és estar a l'oposició

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte