Diari digital d'Andorra Bondia

El PS vol despenalitzar l'avortament en casos de malformacions, violació i riscos greus per la salut de la mare


Escrit per: 
Agències / FOTO: M. C.

La primera secretària del Partit Socialdemòcrata, Judith Salazar, ha reconegut aquest dijous durant la roda de premsa setmanal del PS que treballen per poder entrar una iniciativa legislativa per despenalitzar l'avortament perquè es pugui debatre al Consell General.

D'entrada, la proposta contemplaria tres supòsits en els quals es permetria aquesta operació: en casos de malformació del fetus, violació i riscos greus per la salut física i psíquica de la mare. L'objectiu és recollir opinions tant de la militància i els òrgans directius del partit com de la societat per establir el calendari i l'abast de la iniciativa per tenir-la a punt aquest any.

Després de la visita del comissari europeu de Drets Humans i en un procés d'obertura econòmica que ha de ser completa i total, el Partit Socialdemòcrata considera que és el moment per encetar el debat sobre el desplegament de lleis que suposin un assoliment major de drets civils. Un cas és la despenalització de l'avortament, que comprèn, de moment, tres supòsits: quan es puguin donar malformacions en el fetus, quan l'embaràs sigui fruit d'una violació i quan existeixin riscos greus per a la salut mental i física de la mare.

'Volem encetar el procés legislatiu per poder avançar en el reconeixement de drets civils de la societat andorrana', ha afirmat la primera secretària del PS, Judith Salazar, qui ha considerat que si ara es proposa una obertura econòmica molt àmplia, també és el moment per abordar aquells drets que encara no s'han assolit al Principat. En el cas de l'avortament, Salazar reconeix que no es parteix d'un avortament lliure sinó sota els tres supòsits que es contemplen de forma més normalitzada en altres països des de fa temps.

Segons la primera secretària, 'no podem obviar que a Andorra es donen casos d'avortament i estem impossibilitant que les dones andorranes tinguin un accés a l'avortament de forma més transparent, ja que han de marxar fora mentre aquí continua estant penat'. Així, aquest procés legislatiu s'emmarca dins d'una discussió més global que s'abordarà en les comissions de treball del partit, amb la militància però també s'obrirà a la societat civil i l'associacionisme per establir el calendari i les prioritats en drets civils, un procés que esperen que culmini per poder debatre en el si del Consell la proposta aquest any.

Respecte al suport del copríncep episcopal, Salazar ha assegurat que només cal la signatura d'un dels dos coprínceps per aprovar la llei però que 'l'evolució de la societat andorrana ha d'anar acompanyada de l'evolució dels seus drets'. Amb tot, però, ha indicat que la tasca dels polítics ha de consistir en atendre les demandes de la societat andorrana i 'hem de ser més valents', ha reiterat.

També han valorat positivament que es pugui prendre en consideració la proposta per reduir l'accés a la nacionalitat a 15 anys, una opció que també incloïa el comissari de Drets Humans. La secretària socialdemòcrata ha considerat que 'tenim la responsabililitat d'adaptar-nos als estàndards promoguts des del Consell d'Europa' i fer una política inclusiva per a la immigració perquè 'la gent que migri a aquest país tingui ganes de ser andorrana, vulguin ser-ho i estimin aquest país'. 'No podem pensar només en el que és urgent i deixar de banda el que és important', ha sentenciat en referència als que consideren que no és un debat que toqui fer ara.

Per últim, en referència al programa del Govern per donar feina a 160 desocupats durant sis mesos, Salazar ha afirmat que 'és una bona mesura pels aturats, però alhora s'ha acomiadat a eventuals que ja realitzaven tasques en l'administració'. Un cop més, ha recordat, els socialdemòcrates insten a 'ser prou valents per afrontar la realitat del país' fer un sistema de cobertura social i de prestació de l'atur que asseguri que la gent no es pugui quedar sense res d'un dia per l'altre i que doni seguretat jurídica als ciutadans.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte