Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals Roger Padreny i Quim Miró van presentar ahir les esmenes del PS al projecte de llei d’esports electrònics.
Els consellers generals Roger Padreny i Quim Miró van presentar ahir les esmenes del PS al projecte de llei d’esports electrònics.

El PS vol elevar als setze anys, l’edat per ser jugador professional d’‘e-sports’


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

El grup parlamentari socialdemòcrata vol que l’edat mínima per poder ser jugador o tècnic professional d’esports electrònics siguin els 16 anys i no els 15 com preveu el projecte de llei entrat a tràmit parlamentari per l’executiu. Així queda palès en una de les tres esmenes al text que ha presentat la formació i que ahir van explicar els consellers generals Roger Padreny i Quim Miró.

Precisament, Padreny va argumentar la proposta d’elevar un any l’edat per ser jugador o tècnic professional en el fet que un menor de 15 anys “es troba en l’etapa vital d’escolarització obligatòria”, motiu pel qual “no veiem compatible l’escolaritat amb l’activitat professional”. Així mateix, el parlamentari  socialdemòcrata va considerar “bàsic” que es respecti el que preveu en relació als menors d’edat la Llei de relacions laborals, a la vegada que va incidir en la necessitat de “protegir eficaçment” el menor, especialment “en aquesta franja d’edat”, contra les addiccions que pot comportar el joc.

Lligada a la problemàtica de les addiccions va relacionada una altra de les esmenes al text, la relativa a l’article 48 sobre les sancions. En aquest sentit, els socialdemòcrates, que ja estan d’acord amb el règim sancionador plantejat que preveu multes de fins a 100.000 euros per a les infraccions més greus, proposen que el rescabalament de les sancions vagi destinat “íntegrament a finançar” la Unitat de Conductes Addctives (UCA) del SAAS. “Considerem que és important que hi hagi sancions finalistes i així es pugui millorar la qualitat de les cures per tractar les conductes addictives al país”, va argumentar Padreny.

Finalment, la tercera esmena va encaminada a modificar la composició de la Comissió Andorrana d’Esports Electrònics que crea el text. En aquesta línia, Miró va defensar que al marge dels representants dels ministeris encarregats de l’economia, l’esport, la salut pública, l’interior, l’educació i els del Gabinet Jurídic de Govern i de l’Agència Andorrana Antidopatge caldria incorporar-hi també un representant d’Andorra Telecom, pel “vessant tecnològic”, així com un representant del Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ) que garanteixi que les activitats que estiguin regulades compleixen amb la normativa relativa al joc vigent.

D’altra banda, i amb la voluntat de “reforçar la seguretat jurídica i la protecció de dades”, la formació va presentar també vuit esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei de serveis de confiança electrònica. Així, es modifica l’article 3 relatiu a les definicions, per precisar la corresponent a document electrònic i afegir-ne tres de noves com són la de nodes qualificats, la de sistema de tecnologia de registre distribuït i la d’identificació electrònica.

També es precisa la redacció de l’article relatiu als repositoris electrònics per deixar clar que la funció d’aquests és emmagatzemar els certificats de signatura o segell electrònics i de certificats d’atributs verificats d’identitat amb totes les condicions de seguretat, a la vegada que es proposa suprimir de l’exposició de motius el fragment on s’assegura que tecnologies com el blok-chain “suposen una oportunitat important per fer transaccions electròniques sense intermediaris tradicionals”. En aquest sentit, Miró va alertar que el concepte transacció pot “referir i subscriure a les efectuades a través del sistema financer”, motiu pel qual “caldria analitzar les conseqüències sobre qui i com pot efectuar aquest tipus de transaccions electròniques sense els intermediaris tradicionals autoritzats”.

PS
vol
elevar
setze anys
l’edat
ser
jugador
professional
d’‘e-sports’

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte