Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general del PS Jordi Font ha explicat avui l'esmena al proposta de pacte d'Estat.
El conseller general del PS Jordi Font ha explicat avui l'esmena al proposta de pacte d'Estat.

El PS vol estendre el pacte d'Estat per les pensions a "tota la societat"


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata considera que la fórmula del pacte d'Estat no és suficient per abordar la sostenibilitat del sistema de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i que cal anar "més enllà" i "estendre el debat a tota la societat".

Per aquest motiu, la formació ha presentat una esmena a la proposta d'acord per foment d'un pacte d'Estat per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS presentada pels tres grups de la majoria parlamentària, segons ha explicat el conseller general socialdemòcrata Jordi Font, que ha deixat clar que la presentació d'aquesta setmana "en cap moment pretén apartar-nos d'aquest tema" sinó "tot el contrari" ja que es tracta d'una qüestió sobre la qual "l'esquerra és més sensible que ningú si cal".

Font, que considera que darrerament el terme pacte d'Estat "l'hem vulgaritzat" ja que "de qualsevol acord polític entre les diverses forces que composem el Parlament en diem pacte d'Estat", ha insistit que aquesta fórmula "queda curta" per una qüestió de tanta trascendència com la de les pensions, que "no afecta únicament a un sector de la societat, ni únicament als elegits polítics i ni tant sols únicament al temps d'aquesta legislatura ni de la propera". Així, pel conseller general socialdemòcrata, per abordar un tema "tant sensible" com aquest "s'hauria de defugir de l'aritmètica parlamentària clàssica" i portar el debat a tota la societat implicant-hi, al marge d'òbviament la CASS, "les associacions patronals, els sindicats, la gent gran, la gent jove".

Per això, en l'esmena, els socialdemòcrates proposen suprimir la proposta de crear una comissió d’estudi al Consell General per analitzar els factors que afecten la sostenibilitat financera del sistema públic de pensions de jubilació ja que "un debat de societat real" com el que es pretén "no es pot fer en una comissió parlamentària clàssica".

En aquest sentit i interpel·lat sobre el camí que caldria seguir, Font, que defuig també de la fórmula d'una taula ja que "també està més cremada que la punyeta i avui en dia es fant taules per tot", va apostar perquè entre tots es pacti "un sistema que sigui operatiu i que doni el màxim d'implicació de la societat andorrana". I en aquest sentit, el conseller general del PS va advertir que "no podem treballar amb majories" ja que quan s'implica tanta gent al moment de prendre decisions caldrà "el consens més ampli possible", ja que és la única opció que els acords assolits puguin "ser duradors".

"Hem de posar-nos a treballar seriosament i sense complexes en un tema on penso que no hi ha interessos polítics sinó que és l'Estat qui realment s'està jugant el seu futur", ha assegurat Font, que ha insistit en la necessitat d'abordar la sostenibilitat del sistema de pensions amb la implicació de tothom i "amb serenor, tranquil·litat" per tal de poder "trobar solucions i fer-ho amb el consens més aclaparador possible".

esmena de la majoria
Precisament, els presidents dels tres grups parlamentaris de la majoria han entrat també una esmena a la seva pròpia proposta d’acord per al foment d’un pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS relativa a la comissió d’estudi del Consell General que es vol crear. Concretament, en l’esmena s’afegeix un nou apartat per establir que els acords que adopti aquesta comissió d’estudi “s’adoptaran per majoria simple dels consellers i conselleres generals que en formen part.”

PS
vol
estendre
pacte d'Estat
pensions
tota la societat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte