Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris del PS en una sessió del Consell General.
Els parlamentaris del PS en una sessió del Consell General.

El PS vol garantir el dret dels menors a rebre informació sexual


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata ha presentat quatre reserves d’esmena al projecte de llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents, entre les quals una per mirar de “garantir el dret” d’aquests a “rebre informació sobre salut sexual i reproductiva i accés a totes les mesures de planificació familiar”. 
D’aquesta manera ho va explicar ahir la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili,  que malgrat considerar que aquesta llei “és necessària” va lamentar que per les presses “s’hagi hagut de fer com s’ha fet”. Precisament, Gili va atribuir a aquestes “presses” i al voler donar “més valor a la quantitat que a la qualitat” el fet que des de la majoria demòcrata s’hagués rebutjat algunes de les esmenes que ara són objecte de reserva, i que, en alguns casos, “és incomprensible que s’hagin rebutjat”.
Així, i al marge de la que pretenia afegir un apartat a l’article relatiu a les actuacions de promoció, prevenció i protecció de la salut per introduir el dret a rebre informació sobre salut sexual, Gili va explicar que també s’ha fet una reserva de l’esmena a la que proposava modificar l’article relatiu a la inclusió de continguts en els projectes educatius i els currículums escolars. En aquest sentit, la parlamentària socialdemòcrata va explicar que el text estableix que les administracions públiques han de vetllar perquè els projectes educatius dels centres incloguin de forma transversal temes que recull la Convenció dels drets dels infants –la violència de gènere, diversitat funcional, prevenció en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, formes de maltractament i abús sexual, entre d’altres– i que amb l’esmena es volia que aquest treball es portés a terme a “tots els sistemes educatius del país”.
D’altra banda, la formació ha presentat també una reserva d’esmena de la proposta que volia explicitar en l’article relatiu al dret del descans que les administracions públiques han de “vetllar per la conciliació familiar i perquè els infants i adolescents puguin gaudir de moments compartits amb els seus progenitors o tutors legals”. Gili, que va recordar que “som un país de turisme i serveis i sabem que tenim molts problemes de conciliació familiar entre pares i infants”, va qualificar de “revelador” que la majoria hagi rebutjat incloure aquest principi a la llei, i va lamentar la “hipocresia”, ja que “ens omplim la boca parlant de conciliació però els horaris comercials són els que són i no tenim cap mena de mirament”.
Finalment, la darrera reserva d’esmena fa referència a la proposta que el ministeri de Salut formi part també de la Comissió Nacional de la Infància i l’Adolescència que preveu crear el projecte de llei.

garantir
PS
dret
menors
rebre
informació
sexual

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte