Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez en la compareixença d’ahir.
Els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez en la compareixença d’ahir.

El PS vol que el text d’emergència climàtica no es quedi en intencions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El grup parlamentari socialdemòcrata ha esmenat la proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica amb la voluntat que aquesta “vagi més enllà d’una declaració de principis” i disposi de “les eines, terminis i mesures necessàries” perquè sigui “més aplicable ja des de l’endemà mateix de la seva aprovació”.

Així ho van explicar ahir els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez, que van precisar que el text presentat, que no toca cap de les aportacions fetes des de l’associació Fridays for Future a la proposta inicial, incorpora fins a 11 punts nous als 21 que ja conté la declaració a la vegada que n’amplia el contingut de sis dels ja existents.
Així, el text presentat pels socialdemòcrates inclou propostes que la formació portava al programa electoral de les eleccions generals de l’abril passat, mesures encaminades a desenvolupar la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), mesures de mitigació d’emissions i de protecció de medi ambient, a la vegada que fa referència a estudis i informes que s’haurien de tenir.
Així, i recollint els plantejaments del programa electoral, en l’àmbit de l’aigua i al marge d’una nova llei que entri en vigor abans del 2023, els socialdemòcrates plantegen també la creació d’una Agència nacional de l’aigua. 
El text incideix també en el desenvolupament d’una llei del paisatge, així com en una auditoria sobre la presència d’amiant als edificis públics, ja que com va apuntar Padreny, “el medi ambient enllaça amb la salut de les persones”.
Així mateix, Padreny va remarcar també l’aposta dels socialdemòcrates per promoure “una política de reciclatge total”, fet indispensable “si es vol tenir realment una declaració ambiciosa”. Per això en el text s’inclou la realització d’un estudi per reduir la incineració.
D’altra banda, s’incideix en els terminis per elaborar l’estratègia nacional de mobilitat i els plans de mobilitat parroquial, reforçant el termini ja previst en la Litecc, és a dir abans d’acabar aquest 2020. La formació planteja també destinar la recaptació d’una futura taxa turística al fons verd que preveu la Litecc i l’obligació de dotar-lo econòmicament ja amb una partida al pressupost del 2021.
Padreny, que va reiterar els dubtes del PS amb relació al tema de la cogeneració, va defensar també la necessitat d’optar per fonts d’energia que no es fonamentin en energies fòssils ni, com és el cas del projecte de cogeneració de la Comella, en la crema de residus.
Els socialdemòcrates proposen també que es garanteixi que el Principat serà “un territori sense instal·lacions aeroportuàries, siguin aquestes d’iniciativa pública, privada o mixta” i no només la valorització dels rius com a espais naturals i de biodiversitat dins el nucli urbà, com planteja el text inicial, sinó també la prohibició de construir-hi edificacions al damunt.
Amb relació als estudis, el text del PS planteja la realització d’auditories ambientals als sectors econòmic, turístic, comercial i industrial, incloent-hi la construcció, així com reprendre l’estudi de la petjada ecològica que ja s’havia portat a terme.

PS
emergència climàtica
intencions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte