Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les oficines de BPA abans de la intervenció de l’entitat.
Una de les oficines de BPA abans de la intervenció de l’entitat.

El PS vol que Govern i AREB aclareixin el cost de la intervenció de BPA


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata Quim Miró vol que el Govern i l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) donin detalls dels costos que la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) ha suposat per a l’Estat, així com del procés seguit per a la venda de Vall Banc. 
Per això ha tramitat, per una banda, una sèrie de preguntes que s’hauran de respondre per escrit, i per l’altra, una demanda d’informació. Així, amb relació a la venda del banc a JC Flowers, el conseller general socialdemòcrata recorda que “l’article 16,4 de la Llei 8/2015 diu amb relació amb la venda del negoci” que “per seleccionar l’adquirent o els adquirents, l’AREB ha de desenvolupar un procediment de concurrència” amb diverses característiques. Entre elles, “que sigui transparent, tenint en compte les circumstàncies del cas concret i la necessitat de salvaguardar l’estabilitat del sistema financer”, així com “que no afavoreixi o discrimini cap dels adquirents potencials” i que “s’adoptin les mesures necessàries per evitar situacions de conflicte d’interès”. També cal “que tingui en consideració la necessitat d’aplicar l’instrument de resolució el més ràpidament possible” i que “tingui entre els seus objectius maximitzar el preu de venda”. El parlamentari apunta, però, el que indica l’article 16.5 del text, que permet no complir alguns dels procediments “quan el desenvolupament del procediment [...] pugui dificultar la consecució d’algun dels objectius [...] i, en particular, quan es justifiqui adequadament que hi ha una amenaça seriosa per a l’estabilitat del sistema financer a conseqüència de la situació de l’entitat, o agreujada per la situació de l’entitat, o quan es constati que el desenvolupament d’aquest procediment pot dificultar l’efectivitat de l’instrument de resolució”. Per això, pregunta si “va complir l’AREB en el procés de selecció de l’adquirent de Vall Banc l’establert en els cinc apartats de l’article 16.4 o, al contrari, va aprofitar els marges de discrecionalitat que proporciona l’article 16.5”.
En segon lloc, Miró demana “quins han estat els serveis professionals prestats per la companyia Price Waterhouse & Coopers a l’AREB, BPA i/o INAF durant el període comprès entre el març del 2015 i el moment present” i “quin cost han significat”. 
Així mateix, i després que BPA, representada per l’AREB, hagi presentat una demanda contra els antics administradors de BPA reclamant-los 479 milions d’euros “en exercici de l’acció social de responsabilitat”, Miró recorda que “en una pregunta adreçada l’any passat a Govern sobre l’advocat que va contractar l’AREB, se’ns va contestar que per motius d’urgència i perquè els honoraris serien inferiors si es contractava un sol advocat, l’AREB havia contractat l’advocat Francesc Badia”. Per això, demana si “s’ha contractat el mateix advocat”, si “ha estat una adjudicació directa sense concurrència ni publicitat” i, en cas afirmatiu, “per quina raó s’ha pres aquesta decisió”. A més, vol saber si “existeix un pressupost d’honoraris signat” i, si és així, “quin és l’import”. Per últim, pregunta si “té o tenia l’AREB prevista una dotació pressupostària per a aquesta acció en el pressupost corresponent al present exercici” i quina és.
En la demanda d’informació, Miró demana “els balanços i comptes de resultats detallats de l’entitat pública BPA, corresponents als exercicis 2014 al 2018 (ambdós inclosos)”. 

 

Banco Madrid no afavoria la captació per al blanqueig

Banco Madrid no només “no era una màquina de rentar diners”, sinó que “tenia mecanismes de control més que suficients”, mesures que es van reforçar molt amb l’arribada de Banca Privada d’Andorra (BPA) com a únic accionista del banc espanyol. Així ho ha confirmat l’Audiència de Madrid, que ha desestimat un recurs de la fiscalia que pretenia mantenir oberta una investigació penal contra l’antiga cúpula de l’entitat, segons han explicat des del Grup Cierco en un comunicat. L’aute recentment notificat confirma l’arxiu de la causa dictat pel jutjat d’instrucció número 38 de Madrid arran de la querella que acusava els dirigents de BM d’haver creat una estructura per captar clients amb la finalitat de blanquejar diners.

PS
Govern
AREB
aclareixin
cost
intervenció
BPA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte