Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general del PS Pere López en la compareixença d’ahir.
El conseller general del PS Pere López en la compareixença d’ahir.

El PS vol un 33% de dones als llocs directius d’entitats públiques


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata aposta per l’establiment d’un sistema de quotes per garantir una major presència de dones als càrrecs i llocs directius de totes les administracions i entitats públiques. I en aquest sentit va alguna de les 16 esmenes que la formació ha presentat al projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, un text que, segons va lamentar el conseller general socialdemòcrata Pere López, és “molt genèric, sense gairebé cap proposta concreta en els diferents àmbits que abraça”.
Així, i per “corregir” aquesta manca de concreció, López va defensar algunes de les esmenes del PS, com la que pretén afegir un nou apartat a l’article 34 del text, el relatiu a la contractació pública i clàusules socials, per tal de fixar aquest percentatge mínim del 33% de places per a dones als òrgans de direcció de totes les entitats i administracions públiques. A més, el parlamentari socialdemòcrata va precisar que en l’esmena es preveu també que aquest percentatge es vagi incrementant de forma gradual fins a ser “com a mínim del 45% a finals del 2021”.
Aquests paràmetres, que “hauran de ser d’obligat compliment per administracions i entitats públiques”, seran alhora considerats de “referència” en l’àmbit privat, i el compliment dels mateixos podrà ser tingut en consideració a l’hora d’establir polítiques de bonificacions fiscals amb relació a les polítiques d’equitat de gènere.
En una segona esmena, els socialdemòcrates proposen que en tots els concursos públics es reservi el 40% de les places ofertes per a dones. En el cas que algun d’aquests llocs, va precisar López, no pogués ser cobert per dones perquè no haguessin superat la puntuació mínima exigible, aleshores aquestes places podrien ser cobertes per homes, sempre evidentment que haguessin superat la puntuació mínima exigida en el concurs.
En la mateixa esmena, el PS proposa també que el 5% dels llocs de treball que es treguin a concurs es reservin també per a persones amb discapacitat, i que igual com en l’altre cas, si no poguessin ser cobertes perquè els concursants no obtinguessin els punts mínims demandats passessin a ser d’oferta ordinària.
López va defensar aquestes propostes de “discriminació positiva” com a mesures concretes que poden “corregir situacions existents”, i va remarcar que malgrat que el text entrat a tràmit “defineix la igualtat”, si després “no preveu mesures per fer-la efectiva es converteix simplement en una declaració de bones intencions”.
En aquest sentit, el conseller general del Partit Socialdemòcrata va explicar que moltes de les altres esmenes van encaminades precisament a reforçar algunes de les definicions i a clarificar-ne d’altres, ja que “la definició d’alguns conceptes que fa el Govern i la nostra difereixen bastant”.
Entre aquest segon bloc d’esmenes, López, que va lamentar que l’executiu demòcrata “no hagués aprofitat” tota la feina feta en matèria d’igualtat del Govern PS que es va trobar el 2011 i anys després hagués iniciat de nou la feina amb el Llibre blanc, va destacar la presentada per reforçar el principi d’igualtat retributiva per raó de sexe.

PS
vol
33%
dones
llocs directius
entitats públiques

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte